Πολιτική

Η επόμενη μέρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Εύβοια & Ηλεία – Για ανεπαρκή μέτρα & επικοινωνιακή διαχείριση κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση

14.08.2021 | 08:41 Eνσωμάτωση

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές σε Εύβοια και Ηλεία. Η επόμενη μέρα για τους κατοίκους ήρθε μαζί με δεκάδες προβλήματα, αφού πολλοί είναι εκείνοι που πέρα από τις περιουσίες τους έχασαν και τους δουλειές τους, καθώς ζούσαν από το δάσος και τις καλλιέργειές τους.

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης, βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, και Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ.

«Τα μέτρα είναι ανεπαρκή»

«Το να μην τους ξεχάσουν είναι ο φόβος όλων των ανθρώπων στη βόρεια Εύβοια. Εγώ γύρισα χτες το βράδυ από εκεί, έζησα τον πόνο των ανθρώπων. Είδα ανθρώπους εγκαταλελειμμένους από την πολιτεία, που είναι πολύ επιφυλακτικοί, είναι δύσπιστοι. Άκουσαν τα πρώτα μέτρα, όταν ανακοινώθηκαν ήμασταν εκεί. Σε συναντήσεις που είχαμε με δημάρχους, οι άνθρωποι αυτοί είναι σε απόγνωση. Οι ρητινοπαραγωγοί, οι δασεργάτες, οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι. Περίπου 2.500 οικογένειες πρέπει να στηριχτούν σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που να στηρίξει όλη τη βόρεια Εύβοια. Δεν αρκούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, είναι τουλάχιστον ανεπαρκή, ελπίζω να είναι μόνο μια αρχή», είπε ο κ. Χατζηγιαννάκης.

«Η περιφέρεια πρέπει να παίζει βασικό ρόλο στο σχέδιο ανασυγκρότησης. Είναι ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο που θα υλοποιηθεί με συγκεκριμένους πόρους, με άξονες τα εξής: Να αποκατασταθούν οι υποδομές και να υλοποιηθούν σε άμεσο διάστημα οι λύσεις που προτάθηκαν από την κυβέρνηση. Εμείς θα συμβάλουμε με ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης που θα το δώσουμε στην επιτροπή Μπένου, ή σε όποιον είναι υπεύθυνος», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Επικοινωνιακή η διαχείριση της κυβέρνησης»

«Είμαι από την πρώτη μέρα των πυρκαγιών στην Ηλεία. Για δεύτερη φορά ζούμε τον εφιάλτη του 2007. Τότε είχαμε και ανθρώπινα θύματα. Τώρα, ο κόσμος είναι σε απόγνωση, έχει μεγάλη αγωνία για το τι θα γίνει στο μέλλον. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται περισσότερο επικοινωνιακά παρά ουσιαστικά την κατάσταση, αυτό αποδεικνύει και ο μίνι ανασχηματισμός. Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη συνολικά για τους επαγγελματίες της περιοχής», είπε από την πλευρά του ο κ. Κατρίνης.

«Το επιτελικό κράτος απέτυχε παταγωδώς»

«Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας απορούμε γιατί δεν έχουν μπει στο ειδικό πρόγραμμα στήριξης που έχουν μπει οι δύο δήμοι της βόρειας Εύβοιας. Δεν κατανοώ για ποιο λόγο αποκλείει ο πρωθυπουργός περιοχές που υπέστησαν τόσο μεγάλη καταστροφή. Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα στήριξης για την απώλεια εισοδήματος, να υπάρχουν μέτρα ανακούφισης για τους επαγγελματίες και τους ανθρώπους της περιοχής, πρέπει να γίνει αποκατάσταση των υποδομών. Πρέπει να υπάρξει διακομματική συνεννόηση. Πρέπει να δούμε τι έφταιξε και τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Δε θα ανεχτούμε η αποκατάσταση και οι σοβαρές κινήσεις πρόληψης και πυροπροστασίας να αποτελέσουν αντικείμενο μιας κλειστής ομάδας. Δε θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να θεωρήσει ότι η αποκατάσταση χιλιάδων συμπολιτών μας αποτελεί απλώς ένα ακόμα βήμα του επιτελικού κράτους που απέτυχε παταγωδώς την ώρα της κρίσης. Οι πολίτες στις πυρόπληκτες περιοχές λένε ότι δεν ένιωσαν την κρατική μηχανή να είναι δίπλα τους και να τους στηρίζει. Θέλουμε να συμβάλουμε μαζί με την αυτοδιοίκηση στην επόμενη ημέρα», πρόσθεσε ο κ. Κατρίνης.

«Τουλάχιστον υποκριτική η συγνώμη Μητσοτάκη»

Σχολιάζοντας τη συγνώμη του κ. Μητσοτάκη προς τους πυρόπληκτους, ο κ. Χατζηγιαννάκης την χαρακτήρισε υποκριτική.

«Ήταν τουλάχιστον υποκριτική η συγνώμη του πρωθυπουργού. Αυτός που έφταιγε πραγματικά ήταν η κ. Πελώνη και αλλάξαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο; Στη γύμνια και την ανοργανωσιά της πολιτείας ο πρωθυπουργός απάντησε με έναν μίνι ανασχηματισμό που μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει αν δεν ήταν τόσο τραγικός. Θεωρώ ότι δεν έχουν καταλάβει τη ζημιά που έχει συντελεστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο – Καλοκαιρινή Έκδοση - 14/08/2021