Κόσμος

Τεράστια προβλήματα παγκοσμίως από την κλιματική αλλαγή – Θερμοκρασίες ρεκόρ, φωτιές & πλημμύρες ταλαιπωρούν τον πλανήτη

12.08.2021 | 14:39 Eνσωμάτωση

Νέος σφοδρός καύσωνας πλήττει την κεντρική Μεσόγειο με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 49 βαθμούς Κελσίου στην Ιταλία και στην Τυνησία. Την ίδια ώρα η βόρεια Τουρκία δοκιμάζεται από πλημμύρες που σάρωσαν πόλεις και χωριά ενώ σκότωσαν τουλάχιστον 5 ανθρώπους κοντά στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Ιταλία

Η Ιταλία πλήττεται από ένα σφοδρό κύμα καύσωνα.

Οι Συρακούσες κατέγραψαν την υψηλότερη θερμοκρασία της Ευρώπης, 48,8 βαθμών Κελσίου που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους προκλήθηκε από τον αντικυκλώνα Lucifer, ο οποίος θα κατευθυνθεί προς τα Βόρεια επηρεάζοντας τη Ρώμη αλλά και τη Φλωρεντία.

Το προηγούμενο ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στην Ευρώπη κατείχε η Αθήνα καθώς το 1977 ο υδράργυρος είχε τότε σκαρφαλώσει στους 48 βαθμούς Κελσίου.

Ανεξέλεγκτα παραμένουν τα μέτωπα σε Καλαβρία και Σαρδηνία όπου οι αρχές ζητούν οι περιοχές να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σπίτια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καλλιεργήσιμες και μη εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε στάχτη ενώ 5 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τυνησία

Ρεκόρ θερμοκρασίας κατέγραψε και η πρωτεύουσα της Τυνησίας καθώς ο υδράργυρος έφτασε στους 49 βαθμούς Κελσίου.

Σε μερικά τμήματα της χώρας οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε διακοπές της ηλεκτροδότησης καθώς οι άνθρωποι έμειναν στα σπίτια τους κάνοντας χρήση συσκευών κλιματισμού και αυξάνοντας έτσι την πίεση στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Αλγερία

Στους 69 έφτασαν η νεκροί στην Αλγερία από τις δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν τη Δευτέρα και μαίνονται.

Πολίτες με κλαριά και κάθε μέσο που έχουν στην διάθεσή τους προσπαθούν να σώσουν τις ιδιοκτησίες τους.

Ο πρόεδρος της χώρας κήρυξε εθνικό πένθος τριών ημερών.

Τουρκία

Με ελικόπτερα και κάθε δυνατό μέσο απομακρύνονται πολίτες από τις πλημμυρισμένες περιοχές της Τουρκίας.

Τα ορμητικά νερά παρασύρουν δεκάδες αυτοκίνητα και σωρούς από συντρίμμια στους δρόμους της πόλης Κασταμονή.

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και άλλοι 13 τραυματίστηκαν ενώ δεν υπάρχουν ακόμα ακριβή στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι αγνοούνται.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 12/08/2021