Ελλάδα

Καψωμενάκης για τις φωτιές στο MEGA: «Πληρώνουμε την αλόγιστη και λανθασμένη σπατάλη των φυσικών πόρων»

08.08.2021 | 16:49 Eνσωμάτωση

Για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες αυτής μίλησε στο MEGA ο Γιάννης Καψωμενάκης, Ερευνητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Ακαδημίας Αθηνών.

«Κατά βάση είναι η κλιματική αλλαγή, που εδώ και χρόνια οι ειδικοί εκτιμούσαν όταν θα είναι δριμεία. Το καλοκαίρι που διανύουμε ήταν οι πιο ζεστές που έχει βιώσει η χώρα μας τουλάχιστον από το 1950. Οι συνθήκες αυτές συνδέθηκαν με χαμηλές τιμές της σχετικής υγρασίας και ανομβίας στη χώρα από τα μέσα Μαΐου και ήρθε σε αυτό και προστέθηκε ο παρατεταμένος καύσωνας με ακραίες θερμοκρασίες», δήλωσε ο Γιάννης Καψωμενάκης.

Η επιστημονική Κοινότητα μέχρι το 1990 είχε διχογνωμία σχετικά με την έλευση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον κ. Καψωμενάκη. Μέσα στα επόμενα χρόνια ήταν εμφανές ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έρχονταν.

«Πληρώνουμε την αλόγιστη και λανθασμένη σπατάλη των φυσικών πόρων», τόνισε. «Είναι ενδιαφέρον να πούμε ότι το κόστος το πληρώνει όλος ο πλανήτης. Τα ίδια φαινόμενα βιώνει και η Αφρική, που δεν είχε συμμετοχή σε αυτή την σπατάλη».

«Τη λύση πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί, δεν γίνεται διαφορετικά. Οι κοινωνίες μας θα πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτές τις συνθήκες. Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να κάνει πράγματα».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/08/2021