Ελλάδα

Τα αίτια και οι παραλείψεις που οδήγησαν στην καταστροφή

07.08.2021 | 10:20 Eνσωμάτωση

Για όλα όσα έπρεπε να έχουν γίνει στον τομέα της πρόληψης πριν φτάσουμε στην καταστολή μίλησε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» ο κ. Σπύρος Ψαρούδας, Διευθυντής Περιβαλλοντολογικής Οργανώσης «Καλλιστώ».

«Άλλο να το περιμένεις, κι άλλο να το ζεις», ανέφερε αρχικά σημειώνοντας ότι είχε προβλεφθεί αυτή η βιβλική καταστροφή.

«Όταν έχει αποσυνδεθεί η διαχείριση του δάσους, η πρόληψη δηλαδή, από την καταστολή, επόμενο είναι να συμβαίνουν αυτά», τόνισε ερωτηθείς για τα «διδάγματα» της πυρκαγιάς.

«Μετά την τραγωδία στο Μάτι με απόφαση του τότε πρωθυπουργού, είχε σχηματιστεί μια επιτροπή ειδικών που επί τέσσερις μήνες συζητούσε καταλήγοντας σε κάποια συμπερίσματα. Ο νυν πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 2019 είχε συναντήσει την επιτροπή και είχε δηλώσει ότι ‘ξέρουμε τι φταίει για τις πυρκαγιές και δεν μένει παρά να περάσουμε στην εφαρμογή’. Τα συμπεράσματα της επιτροπής δεν εφαρμόστηκαν ποτέ», υπογράμμισε

Όσο για το τι έπρεπε να έχει γίνει και ίσως είχε αλλάξει την πορεία των πύρινων μετώπων σημείωσε:

-Ενίσχυση των πόρων που επενδύονται αποκλειστικά στην πρόληψη

-Έχει αντικατασταθεί η έννοια της δασοπυρόσβεσης με την έννοια της αεροπυρόσβεσης/ Τα πτητικά Μέσα όταν η κατάσταση ξεφύγει λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν.

– Εδώ και δεκαετίες εξελλίσεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να αλλάξουμε πολιτικές λοιπόν.

– Τα σχέδια αντυπυρικής προστασίας στην πράξη δεν λειτουργούν/ Δεν υπάρχει τοπικό σχέδιο με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

– Μιλάμε για αποκατάσταση, ενώ δεν έχουμε ολοκληρώσει τους δασικούς χάρτες, δεν έχει καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση, δεν έχει αυστηροποιηθεί η περιβαλλοντική νομοθεσία, αντίθετα ελαστικοποιείται.

«Ο απολογισμός θα μας σοκάρει και θα συζητάμε τα ίδια και τα ίδια. Αυτό είναι απογοητευτικό.Δεν λαμβάνονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Νιώθουμε απογοήτευση και συντριβή.», ανέφερε κλείνοντας.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο – Καλοκαιρινή Έκδοση - 07/08/2021