Κόσμος

Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία μεταξύ Βόρειας & Νότιας Κορέας – Με νυχτερινή παρέλαση τιμήθηκε η επέτειος της εκεχειρίας

30.07.2021 | 13:43 Eνσωμάτωση

Η «κόκκινη» γραμμή μεταξύ Σεούλ και Πιόνγκιανγκ λειτούργησε και πάλι.

«Εφόσον οι γραμμές της ενδοκορεατικής επικοινωνίας αποκαταστάθηκαν, ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να φέρνουμε καλά νέα στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Επανένωσης Νότιας Κορέας.

Η γραμμή «νέκρωσε» ένα χρόνο πριν όταν η Πιόνγκιανγκ διέκοψε κάθε επαφή με τη Σεούλ και επισφράγισε την απόφαση της ανατινάσσοντας το γραφείο σύνδεσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η επικοινωνία αποκαταστάθηκε στις 10:00 το πρωί της 27ης Ιουλίου, την ημέρα που πριν από 68 χρόνια η εκεχειρία έβαλε τέλος στις εχθροπραξίες στην κορεατική χερσόνησο, ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές.

Στη Βόρεια Κορέα ο Κιμ τίμησε την επέτειο με νυχτερινή παρέλαση μπροστά στο μνημείο των πεσόντων.

«Ο αξιότιμος Κιμ Γιονγκ Ουν, γενικός γραμματέας του Κόμματος των Εργατών της Κορέας και πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, επισκέφθηκε το κοιμητήριο των μαρτύρων του πολέμου για την απελευθέρωση της πατρίδας τα μεσάνυχτα της 27ης Ιουλίου», μετέδωσε η τηλεόραση της Βόρειας Κορέας.

Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Πιόνγκιανγκ και Σεούλ ξεκίνησε το 2019, μετά την αποτυχημένη δεύτερη σύνοδο του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο πάγος άρχισε να λιώνει τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο Κιμ και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος άρχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν για την αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες το συντομότερο δυνατό», είπε ο Παρκ Σου Χιουν, Εκπρόσωπος προέδρου Νότιας Κορέας.

Η πρώτη συνομιλία μεταξύ Σεούλ και Πιόνγκιανγκ διήρκεσε τρία λεπτά, ανακοίνωσαν οι αρχές της Νότιας Κορέας, που ευελπιστούν ότι η επικοινωνία θα επιστρέψει στο κανονικό πρόγραμμα με δύο τηλεφωνήματα κάθε μέρα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 30/07/2021