Ελλάδα

Έσπασε το «φράγμα» των 5 εκατ. εμβολιασμών – Τι γίνεται με τους εμβολιασμένους που νοσούν

29.07.2021 | 13:21 Eνσωμάτωση

Η χώρα μας ξεπέρασε τον πήχη των πέντε εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, όμως προβληματισμό προκαλεί, το γεγονός ότι άνθρωποι που έχουν κάνει και τα δύο εμβόλια προσβάλλονται από τον ιό. Οι επιστήμονες μιλούν για εξαίρεση και υπογραμμίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε σπάνιες περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση 70χρονου εμβολιασμένου, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, εντείνει την ανησυχία.

Η χώρα ξεπέρασε τους 5 εκατομμύρια πολίτες πλήρως εμβολιασμένους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε στο Twitter βίντεο ευχαριστώντας όσους συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού.

Ωστόσο ερωτήματα προκύπτουν για τις περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνονται από κορωνοϊό έχοντας κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου.

Ένας πλήρως εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει και να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ; Την απάντηση δίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Αυτός ο άνθρωπος αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα .Τα εμβόλια σε ένα ποσοστό περίπου 2 με 5% μπορεί να αποτύχουν σύμφωνα με τις κλινικές τους δοκιμές αλλά και από την εμπειρία μας κυρίως οι άνθρωποι που δεν αναπτύσσουν αμυντική ικανότητα όταν εμβολιαστούν ή αυτοί που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, σπανιότατα εξαίρεση αποτελούν και κάποιοι που κατά τα υπόλοιπα είναι υγιείς».

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου νοσηλεύεται 70χρονος άντρας που είχε εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις με το σκεύασμα της Pfizer. Ο άντρας νόσησε βαριά από κορωνοϊό, εκδηλώνοντας οξεία πνευμονία και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Ο 70χρονος είναι σε κρίσιμη κατάσταση και δεν είχε υποκείμενο νόσημα.

«Είναι το πρώτο περιστατικό που βλέπει το νοσοκομείο μας από την έναρξη των εμβολιασμών, δηλαδή από τις αρχές του χρόνου, που έχει πλήρως εμβολιαστεί και αυτή την ώρα δίνει την μάχη για τη ζωή του, με βαρύτατη πνευμονία και υποξυγοναιμία, χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Δεν έχουμε το προφίλ του στελέχους αυτή την στιγμή, μπορούμε να υπονοήσουμε ποιο θα είναι το στέλεχος, μιας και βλέπουμε μια πολύ μεγάλη μολυσματικότητα στην κοινωνία», είπε ο Νίκος Καπραβέλος.

Τι θα γίνει με την τρίτη δόση

Θα χρειαστούν όλοι οι εμβολιασμένοι πολίτες τρίτη δόση και πότε;

«Πιθανότατα θα χρειαστεί για αυτά τα άτομα δηλαδή αυτοί που παίρνουν φάρμακα επιδρούν στο ανοσοποιητικό τους . Όσοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ίσως οι υπερήλικες ίσως ηλικιωμένοι και ενδεχομένως άνθρωποι που εκτίθενται σε μεγάλα ιικά φορτία όπως οι υγειονομικοί», απάντησε ο Νίκος Τζανάκης.

Οι τελικές αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών αναμένεται να ληφθούν έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 29/07/2021