Ελλάδα

Σε πύρινο κλοιό Σταμάτα, Ροδόπολη & Διόνυσος – Μάχη της Πυροσβεστικής, κάηκαν σπίτια

27.07.2021 | 15:47 Eνσωμάτωση

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή της Σταμάτας και της Ροδόπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά κινείται στην περιοχή ανάμεσα σε Ροδόπολη και Διόνυσο. Δεν καταγράφεται ενιαίο μέτωπο, αλλά πολλές διάσπαρτες εστίες ανάμεσα σε κτίσματα.

Αυτήν την ώρα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται λόγω του ότι οι φλόγες απειλούν κατοικημένη περιοχή, ενώ οι πρώτες φλόγες έφτασαν στα σπίτια προκαλώντας ζημιές.

Εμπρησμό «βλέπουν» οι κάτοικοι

Εμπρησμό «βλέπουν» πίσω από τη φωτιά στη Σταμάτα οι κάτοικοι της περιοχής.

«Ο αδερφός μου άκουσε τέσσερα γκαζάκια. Την έχουν βάλει τη φωτιά» κατήγγειλε κάτοικος της περιοχής στο MEGA.

«Ειδικός δεν είμαι για να πω αν μπορούν να δικαιολογηθούν οι εστίες. Από και πέρα, υπάρχουν πολλές απλωμένες εστίες στην ευρύτερη περιοχή οι οποίες δεν είναι συνέχεια μιας φωτιάς στη δική μου λογική» υπογράμμισε  άλλος κάτοικος. «Δεν είναι δυνατόν στη λεωφόρο Διονύσου να έχει πάρει φωτιά και δεξιά και αριστερά» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι εστίες είναι διάσπαρτες, περιμέναμε τη φωτιά από κάτω προς τη Διονύσου, υπήρχε εστία πάνω από τη Διονύσου, δεν είναι τυχαίο» τόνισε ένας πυροσβέστης.

Τι λέει αντιπεριφερειάρχης

«Υπάρχει αρκετή καύσιμη ύλη από τα δέντρα, το χειμώνα. Είχαμε μια φωτιά με πολλαπλές εστίες που εγείρει υποψίες. Ο κ. Πατούλης κινητοποίησε όλο το μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Είχαμε κάποιες καταστροφές σε αγροικίες. Δεν υπάρχει ακόμα επίσημη καταγραφή. Θα ξεκινήσει σύντομα. Φαίνονται ότι υπάρχουν απώλειες από σπίτια που έχουν καεί. Δεν έχω ένδειξη για εγκλωβισμούς. Πλησιάζει η νύχτα, οι άνεμοι είναι ισχυροί, ελπίζω ότι δεν θα έχουμε δυσμενή εξέλιξη» δήλωσε στο MEGA ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Νίκος Πέππας.

Κολοκούρης για Διόνυσο: Προσπαθούμε να σώσουμε τα σπίτια

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στις εστίες πυρκαγιάς στον Διόνυσο, τη Σταμάτα και τη Ροδόπολη, υπό τον συντονισμό του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος.

«Όπως βλέπετε υπάρχουν πολλές διάσπαρτες κατοικίες. Αυτό μας δυσκολεύει, προσπαθούμε να μην πλάθει καμία ζημιά καμία κατοικία και κυρίως ανθρώπινη ζωή. Αυτό πολεμάμε με όλες μας τις δυνάμεις, αυτό μας δυσκολεύει στην οριοθέτηση της πυρκαγιάς», σημειώνει ο Στέφανος Κολοκούρης, αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος.

Σταμάτα: Τουλάχιστον τέσσερα σπίτια καμμένα μέχρι στιγμής

Τουλάχιστον τέσσερα σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες από την πυρκαγιά που μαίνεται στην Σταμάτα Αττικής.

«Τρία ή τέσσερα σπίτια έχουν καεί. Όλος ο κόσμος έχει φύγει. Έχουν μεταφερθεί στην πλατεία ή σε γειτονικά σπίτια» δήλωσε στο MEGA ο κ. Κλεφτάκης, Πρόεδρος της Κοινότητας Ροδόπολης.

Οι Πυροσβέστες μάχονται σε πολλαπλά μέτωπα.

Σε ένα σπίτι επιχειρούσαν να σβήσουν την σκεπή που είχε πάρει φωτιά προκειμένου να μην επεκταθούν οι φλόγες και στο υπόλοιπο σπίτι και γίνει παρανάλωμα του πυρός ολόκληρο.

Ροδόπολη: Μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες για να σώσουν σπίτι

Οι άνδρες της πυροσβεστικής προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά κάτω από τα κεραμίδια που απειλεί να κάψει ολοσκαιρώς το σπίτι.

Οι πυροσβέστες μπήκαν και μέσα στην οικία προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο.

Ο κ. Κολοκούρης Αρχηγός του πυροσβεστικούς σώματος ανέφερε στο MEGA: «Υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες μας δυσκολεύει στην οριοθέτηση της πυρκαγιάς. Προσπαθούμε να μην πάθει καμία ζημιά καμία κατοικία και κυρίως η ανθρώπινη ζωή. Πολεμάμε με όλες μας τις δυνάμεις. Τα σπίτια που περνάει η βλάστηση από μέσα μας δυσκολεύει».

Η φωτιά είναι από μερικό έλεγχο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό που συμβαίνει σε αυτό το σπίτι, και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στις ανθρώπινες περιουσίες.

Η ξύλινη οροφή έχει σίγουρα καταστραφεί. Η φωτιά είναι στην ουσία υπόκωφη καίει κάτω από τα κεραμίδια.

Οι πυροσβέστες ρίχνουν συνεχώς νερό. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να σωθεί το εσωτερικό. Η σοφίτα έχει καταστραφεί ολοσκαιρώς.

Οι πυροσβέστες που επιχερούν μέσα είναι αισιόδοξοι αφού έγινε το κύριο μέρος της κατάσβεσης. Πρόκειται για μια χρονοβόρη διαδικασία γιατί η φλόγα σέρνεται βουβά κάτω από τα κεραμίδια.

Την ίδια στιγμή η φωτιά πέρασε με υλικές απώλειες και στον Διόνυσο. Οι πυροσβέστες προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται από μια αποθήκη.

Στην αποθήκη υπάρχουν κάποια πράγματα, υλικά που μπορεί να είναι εύφλεκτα. Η αποθήκη βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο κοντά σε κατοικίες που είναι κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου.

Καλαφατέλης για Διόνυσο: Καλύτερη αλλά δύσκολη η εικόνα της πυρκαγιάς

«Είναι μια κακιά και δύσκολη μέρα για μας», σημείωσε ο Γιάννης Καλαφατέλης, δήμαρχος Διονύσου, επισημαίνοντας ότι παρά την καλύτερη εικόνα της φωτιάς «η κατάσταση είναι ακόμη δύσκολη, υπάρχουν εστίες».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η φωτιά ξεκίνησε από πευκόφυτη έκταση, ενώ για τις καταγγελίες ότι οφείλεται σε εμπρησμό τόνισε: «δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα, θα πρέπει να μας το πει η πυροσβεστική».

Σημειώνεται ότι η περιοχή του Διονύσου και της Δροσιάς είχαν εκκενωθεί νωρίτερα με μήνυμα που στάλθηκε στους κατοίκους μέσα του 112.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς ο φόβος για αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, είναι μεγάλος.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 27/07/2021