Υγεία

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι κινδύνου» για αύξηση κρουσμάτων & εισαγωγών – Μια ανάσα από το «κόκκινο» τα νησιά εν μέσω διακοπών

24.07.2021 | 13:11 Eνσωμάτωση

Στο «πορτοκαλί» μπαίνουν η μία μετά την άλλη νησιά και ηπειρωτικές περιοχές της χώρας εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα που συνεχίζει την επέλασή της. Μελέτη του καθηγητή Τσιόδρα δείχνει ότι είναι κατά 44% πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη, που ήταν πολύ πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού.

Σε κατάσταση συναγερμού τίθενται και πάλι νησιά και πόλεις, καθώς κρούσματα και νοσηλείες αυξάνονται ραγδαία. Νέα μέτρα τοπικού χαρακτήρα ενδέχεται να εφαρμοστούν σε πολλές περιοχές, με τη μάσκα να επιστρέφει υποχρεωτικά στα σοκάκια των νησιών.

Μετά από μήνες Πιερία, Καρδίτσα, Αχαΐα και Κόρινθος ανεβαίνουν επίπεδο επικινδυνότητας, ενώ πλέον ολόκληρη η Κρήτη βρίσκεται σε αυξημένη επιτήρηση καθώς μετά το Ηράκλειο και Ρέθυμνο, Λασίθι και Χανιά κατακτήθηκαν από την παραλλαγή Δέλτα.

Το πρώτο καμπανάκι κινδύνου ήχησε όμως και για τη Θεσσαλονίκη.

Συναγερμός για τα νησιά

Τα κύματα των τουριστών σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων έφεραν πολλά νησιά ένα βήμα το «κόκκινο». Ζάκυνθος, Λέρος, Κέρκυρα, Κως, Λέσβος, Σίφνος, Σέριφος, Μήλος, Αντίπαρος και Ρόδος καταγράφουν καθημερινά δεκάδες κρούσματα.

Αυξήθηκαν κατά 70% οι εισαγωγές

Χρειάστηκε μόλις ένας μήνας για να γεμίσουν και πάλι κλινικές και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών με ασθενείς με κορωνοϊό.

Από την προηγούμενη εβδομάδα οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 70%. Χαρακτηριστικό είναι ότι Δευτέρα οι εισαγωγές ήταν 141 και χθες έφτασαν τις 173. Σύμφωνα με μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα υπεύθυνο είναι το στέλεχος Δέλτα που είναι 44% πιο μεταδοτικό από τη βρετανική παραλλαγή.

Ο έλεγχος της διασποράς είναι το μεγάλο στοίχημα, καθώς οι ειδικοί θέλουν να δουν τους επιδημιολογικούς δείκτες να υποχωρούν πριν τον δεκαπενταύγουστο.

Ξεκίνησαν οι αεροδιακομιδές ασθενών Covid με την ειδική κάψουλα – Ανησυχία από την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Οι αεροδιακομιδές ασθενών με κορωνοϊό ξεκίνησαν εκ νέου.

Χθες μεταφέρθηκαν με στην Αθήνα δύο ασθενείς από την Πάρο και μια γυναίκα από τη Μύκονο. Όλοι τους βρίσκονται στο Αττικό νοσοκομείο και οι γιατροί είναι ικανοποιημένοι από την πορεία της υγείας τους, καθώς δεν έχει χρειαστεί να διασωληνωθούν.

Στο Αττικό εχθές έγιναν 21 εισαγωγές, με την αύξηση των εισαγωγών να ανησυχεί τους ειδικούς. Παράλληλα, διασωληνώθηκε και μία κοπέλα 28 ετών.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 24/07/2021