Συνεχίζεται η αντιπαράθεση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας.
Η τροπολογία, που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή, θεσπίζει ότι οι εργαζόμενοι τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης στον εργοδότη τους.
Η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη τόνισε πως δεν νοείται να υπάρχει υγειονομικό προσωπικό που να είναι ανεμβολίαστο, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα «καλπάζει».
«Είναι απαραίτητο να συμπεριφερθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή απόδειξη ευθύνης, όπως ο εμβολιασμός. Οι εργαζόμενοι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αποχωρούν από την πρώτη γραμμή. Δεν είναι δυνατό να έχουμε υγειονομικό προσωπικό και να είναι ανεμβολίαστοι. Οι άνθρωποι αυτοί θα πάνε σπίτι τους άνευ αποδοχών και θα περιμένουν αν επιστρέψουν όταν τελειώσει η πανδημία. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ανοιχτό παράθυρο απολύσεων, όμως η προστασία της δημοσίας υγείας είναι ένα απαραίτητο στοιχείο».
Παράλληλα, κάλεσε όλα τα κόμματα να συνεργαστούν για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και ζήτησε να απομακρυνθούν τα πρόσωπα που κλείνουν το μάτι στους αρνητές εμβολίων.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης τονίζει πως η κυβέρνηση έπρεπε να ανοίξει διάλογο και όχι να «επιβάλλει» διαδικασίες υποχρεωτικότητας εμβολιασμού.
«Το ερώτημα δεν είναι γιατί δεν ψηφίσαμε εμείς την τροπολογία, αλλά γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο ώστε να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, να πείσουμε όσους δεν έχουν πειστεί και να δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Εμείς στηρίζουμε τον εμβολιασμό, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να κάνει διάλογο και όχι τέτοιες διαδικασίες υποχρεωτικότητας που ανοίγουν τον δρόμο σε απολύσεις».
«Να πάρουμε διδάγματα από το Μάτι»
Σαν σήμερα το 2018 και μέσα σε 12 ώρες συντελέστηκε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη χώρα. Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Κόκκινο Λιμανάκι.
«Το γεγονός ότι συμπληρώνονται 3 χρόνια από την τραγωδία μας υπενθυμίζει το χρέος που έχουμε απέναντι στον κόσμο που χάθηκε. Η διαδικασία προχωράει με γοργά βήματα. Είναι απαραίτητο μαζί με την αποκατάσταση, να προχωρήσουμε και στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της περιοχής. Η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά σε αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να κλείσουμε αυτές τις πληγές και να πάρουμε διδάγματα. Η έλλειψη του συντονισμού που ήταν ένα σοβαρό ζήτημα ήρθε να ακουμπήσει πάνω στο σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιούργησε η δόμηση στο Μάτι», είπε η Μαρία Σπυράκη.
«Σημαντική μέρα μνήμης. Το θέμα δεν είναι να μείνουμε σε αυτό, αλλά να δούμε το τι πρέπει να κάνουμε. Ή μάλλον τι έπρεπε να κάνουμε, για να μη ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις. Δυστυχώς και σε άλλες περιοχές της χώρας υπάρχουν ανάλογες προϋποθέσεις για να έχουμε τέτοιες καταστάσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.