Αθλητικά

«Τόκιο 2020»: Ολυμπιακοί Αγώνες στη «σκιά» του κορωνοϊού – Την Παρασκευή η έναρξη

21.07.2021 | 08:18 Eνσωμάτωση

Πέρυσι, αναβλήθηκαν -πρώτη φορά εν καιρώ ειρήνης- λόγω πανδημίας. Φέτος, γίνονται παρά την πανδημία, την παγκόσμια εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους «Δέλτα», την ελλιπή ανοσοποίηση εθνικών αποστολών -απόρροια της ανισομερούς πρόσβασης των κρατών στα εμβόλια- και το πέμπτο πανδημικό κύμα που σαρώνει την διοργανώτρια πόλη, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Έχοντας περάσει ήδη από «σαράντα κύματα» και τώρα από νέες «φουρτούνες», οι πολυδάπανοι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν την Παρασκευή. Κατά πως κατέστη, δε, σαφές από τη ΔΟΕ, πάση θυσία.

Χωρίς θεατές. Χωρίς χειροκρότημα. Δίχως τη σύμφωνη γνώμη της πλειονότητας των κατοίκων της χώρας που τους φιλοξενεί. Και υπό τον ανομολόγητο φόβο όλων ότι μπορεί να αφήσει μία υγειονομικά «μαύρη παρακαταθήκη».

Τόσο, ώστε ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, Τοσίρο Μούτο, να μην αποκλείει τώρα το ενδεχόμενο ακύρωσης, την ύστατη στιγμή.

Η ΔΟΕ -η οποία θα έχανε δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, κυρίως από τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης, σε περίπτωση ακύρωσης των Αγώνων- επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Δια εκπροσώπου της, υπενθύμισε ότι το 85% των εθνικών αποστολών και σχεδόν το 100% του δικού της προσωπικού είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ωστόσο, το πρώτο μέλος της βρέθηκε ήδη θετικό: O Νοτιοκορεάτης χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας και διπλά εμβολιασμένος, Ρίου Σέουνγκ-Μιν, βρέθηκε θετικός με το που πάτησε το Σάββατο το πόδι του στο αεροδρόμιο Ναρίτα.

Φυσικά, δεν ήταν η πρώτη περίπτωση, ούτε και η μοναδική.

«Κλοιός» κορωνοϊού

Από την 1η Ιουλίου, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 71 κρούσματα σε μέλη εθνικών αποστολών, δημοσιογράφους, εργαζόμενους σε αθλητικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και σε προμηθευτές.

Πολλοί αθλητές, προπονητές και μέλη υποστηρικτικών ομάδων είναι τώρα σε απομόνωση, σε προπονητικά καμπ.

Όμως, ο εφιάλτης έχει φτάσει πια και στο Ολυμπιακό Χωριό, καθώς αρχίζουν να εγκαθίστανται σιγά-σιγά οι εθνικές ομάδες.

Συνολικά θα καταλύσουν εκεί 11.000 άτομα.

Οι αναφορές για μολύνσεις ή αυτοαπομόνωση αθλητών, λόγω επαφής με κρούσματα του κορωνοϊού, ήδη πληθαίνουν.

Στο μεσοδιάστημα, οι ακυρώσεις συμμετοχής αυξάνονται -αρκετές από τις ΗΠΑ-, για υγειονομικούς κυρίως λόγους.

Πώς περιγράφουν την κατάσταση Έλληνες που ζουν στο Τόκιο

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε ο Γιάννης Λαντούρης, Έλληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο Τόκιο, μεταφέροντας το κλίμα.

«Είναι λίγο περίεργα τα πράγματα εδώ. Αν κατέβεις στο κέντρο, νιώθεις τη διάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που δεν ισχύει εκτός κέντρου. Ο περισσότερος κόσμος δε τους θέλει, και φοβάται να πάει προς το κέντρο», είπε ο κ. Λαντούρης.

«Ο μόνος που μπορεί να ακυρώσει τους Ολυμπιακούς είναι η Ολυμπιακή Επιτροπή και οι ειδήσεις εδώ λένε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο. Ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα αθλήματα ανεπίσημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθούν. Οι χορηγοί είναι πολύ προσεκτικοί», συνέχισε ο ίδιος.

«Βρίσκομαι 3,5 χρόνια εδώ. Εισάγω και πουλάω ελληνικά κρασιά. Πήγαινε πάρα πολύ καλά η δουλειά, αλλά με την πανδημία έχουν κλείσει τα εστιατόρια και απαγορεύονται οι πωλήσεις αλκοόλ στο Τόκιο, οπότε αυτό μας έχει επηρεάσει πολύ», περιέγραψε σχετικά με την κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ - 21/07/2021