Πολιτική

Χριστοδουλίδης: Η συντριπτική πλειοψηφία των τουρκοκυπρίων δεν επιθυμεί λύση δύο κρατών

20.07.2021 | 08:31 Eνσωμάτωση

Μεγάλος στόχος της Τουρκίας είναι η προώθηση, μέσω τετελεσμένων, της επίλυσης του Κυπριακού στην μορφή των δύο κρατών, υπογράμμισε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με τον κ.  Χριστοδουλίδη, η λύση των δύο κρατών, «ξεφεύγει του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών» ενώ όπως πρόσθεσε και η διεθνής κοινότητα απορρίπτει συζήτηση άλλης λύσης του Κυπριακού.

Ταυτόχρονα, ο κύπριος ΥΠΕΞ, επισήμανε ότι μεγάλη μερίδα των τουρκοκυπρίων αντιτίθεται στη λύση των δύο κρατών που προκρίνει η Άγκυρα στην Κύπρο.

«Υπάρχει έντονη αντίδραση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για τη λύση των δύο κρατών. Σημαντικός αριθμός τουρκοκυπρίων επέλεξαν συνειδητά να μην παραστούν στην τελετή στην λεγόμενη βουλή των Κατεχομένων, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια και την διαφωνία τους στη λύση δύο κρατών που προωθεί η Τουρκία. Η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν συμμερίζεται τις προσεγγίσεις του κ. Ερντογάν, με την αλλαγή της βάσης της επίλυσης του Κυπριακού» τόνισε.

«Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον κ. Ερντογάν δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα. Βασικό χαρακτηριστικό που διέπει την συμπεριφορά του είναι η απροβλεψιμότητα και το ότι δεν λαμβάνει υπόψη του κανόνες διεθνούς δικαίου και προτροπές τρίτων κρατών» εκτίμησε, κάνοντας λόγο ότι είναι νωρίς για να υπάρξει αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα.

«Η Λευκωσία» σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «προβαίνει σε ενέργειες αποτροπής νέων τουρκικών τετελεσμένων, τα οποία θα δημιουργήσουν σοβαρότητα προβλήματα και στην επίλυση του Κυπριακού. Αν προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, υπάρχει σχεδιασμός, η υλοποίηση του οποίου θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις όποιες εξαγγελίες του κ. Ερντογάν».

«Η Τουρκία βλέπει Ελλάδα και Κύπρο ως ενιαίο χώρο. Αυτή η προσέγγιση από πλευράς Τουρκίας απαιτεί κοινή αντιμετώπιση. Υπάρχει απόλυτος και συνεχής συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας» κατέληξε ο κύπριος ΥΠΕΞ.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 20/07/2021