Κόσμος

Φονικές πλημμύρες «σαρώνουν» την Δυτική Ευρώπη

17.07.2021 | 13:29 Eνσωμάτωση

Στο Έρφσταντ της δυτικής Γερμανίας η γη άνοιξε και κατάπιε τα πάντα: το δρόμο, ολόκληρα σπίτια, αυτοκίνητα.

Καθώς τα νερά υποχωρούν, οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια, από τα οποία έφυγαν για να γλιτώσουν από τη μανία της φύσης.Όμως πολλοί βρίσκουν μόνο χαλάσματα.

Περισσότεροι από 130 άνθρωποι δεν τα κατάφεραν και έχασαν τη ζωή τους, οι αγνοούμενοι είναι περισσότεροι από χίλιοι. Τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών έπεσαν, δρόμοι κόπηκαν στα δύο και πολλοί εκφράζουν φόβους ότι οι συγγενείς, με τους οποίους έχουν χάσει κάθε επικοινωνία, ίσως να μη ζουν.

Τέσσερις ημέρες μετά τη καταστροφή, περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα, ούτε νερό. 15.000 στρατιώτες, αστυνομικοί και διασώστες προσπαθούν να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών. Όμως εκτιμάται ότι θα πάρει μέρες να φτάσουν στις πιο απομονωμένες περιοχές καθώς πολλοί δρόμοι και γέφυρες έχουν καταστραφεί.

Βέλγιο

Στο Βέλγιο, κάτοικοι της Λιέγης παρακολουθούν με τρόμο ένα ποταμόπλοιο να βυθίζεται και να παρασύρεται από τα φουσκωμένα νερά του ποταμού Μόουζε. Στην πόλη Σενέ, σπίτια μισοβυθισμένα στα νερά καίγονται μετά από βραχυκύκλωμα. Οι ένοικοι πρόλαβαν να διαφύγουν με ελικόπτερα.
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Βέλγιο από τις πλημμύρες.

Χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη νότια Ολλανδία όταν τα ορμητικά νερά έσπασαν ανάχωμα και κατέκλυσαν ολόκληρες πόλεις.

Δρόμοι και σπίτια στις περιοχές που συνορεύουν με το Βέλγιο και τη Γερμανία πλημμύρισαν. Λόγω του τεράστιου όγκου του νερού η περιοχή της Λιμβουργίας τέθηκε σε κατάσταση εθνικής καταστροφής.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/07/2021