Ελλάδα

Πάνω από 14 τόνοι απορριμάτων ανασύρθηκαν από 8 λιμένες

15.07.2021 | 13:41

Απορρίμματα πάσης φύσεως ανασύρθηκαν από το βυθό ελληνικών λιμανιών έπειτα από τετραήμερη δράση καθαρισμού που πραγματοποίησαν το Υπουργείο Ναυτιλίας και η περιβαλλοντική οργάνωση Εναλεία. Στοχεύουν σε μια Ελλάδα με καθαρές θάλασσες.

Δίχτυα, λάστιχα αυτοκινήτων, ακόμη και ένα παιδικό καροτσάκι, ήταν μερικά από τα ευρήματα της ψαριάς των εθελοντών δυτών της Εναλείας οι οποίοι ανέσυραν συνολικά από το βυθό πάνω από 14 τόνους απορριμμάτων.

Η δράση καθαρισμού διήρκησε 4 ημέρες σε συνολικά 8 λιμάνια. Ραφήνα. Λαύριο. Κέρκυρα. Σάμος. Άγιος Νικόλαος. Κεφαλονιά. Κύμη και Χανιά.

«Εντοπίσαμε 8 λιμάνια που είχαν έντονο πρόβλημα από την πλαστική ρύπανση και σε συνεργασία με το υπουργείο ναυτιλίας κινητοποιήσαμε δεκάδες εθελοντές, δύτες και εταιρίες ανακύκλωσης, συλλέξαμε αυτό το υλικό μέσα από τα λιμάνια και το οδηγούμε στην κυκλική οικονομία«, δήλωσε ο Λευτέρης Αραπάκης, Συνιδρυτής και Διαχειριστής Εναλεία

Μέρος από τα υλικά που συλλέχθηκαν θα ανακυκλωθούν και θα μετατραπούν σε παγκάκια και κάδους απορριμμάτων, οι οποίοι θα δοθούν στην συνέχεια πίσω στους λιμένες από τους οποίους προήλθαν τα σκουπίδια.

«Τα δίχτυα που βγάζουμε από τη θάλασσα , τα παλιά δίχτυα των ψαράδων , τα δίνουμε στον περιβαλλοντικό οργανισμό Healthy seas στην Ολλανδία, οι οποίοι φροντίζουν να μετασχηματιστούν σε νέα προϊόντα όπως μαγιό, τώρα που είναι καλοκαίρι αλλά και κάλτσες!».

Οι δράσεις της Εναλείας συνεχίζονται και εκτός Ελλάδας. Επόμενος στόχος, ο καθαρισμός 5 λιμανιών στην Ιταλία και στο νότιο μέρος της Κένυας.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15/07/2021

Ελλάδα