Κόσμος

Γαλλία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών – Το τελεσίγραφο του Μακρόν

13.07.2021 | 13:27 Eνσωμάτωση

Το μήνυμα του Γάλλου προέδρου προς τους υγειονομικούς ήταν σαφές. Ή θα εμβολιαστούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ή θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες, όπως η στέρηση μισθού.

«Γνωρίζω τι ζητάω από εσάς και ξέρω ότι είστε έτοιμοι για αυτή τη δέσμευση, του δικού σας μεριδίου, του αισθήματος ευθύνης σας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Το τελεσίγραφο αφορά γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, διοικητικούς υπαλλήλους και εθελοντές που έρχονται σε επαφή με τις ευπαθείς ομάδες.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των Γάλλων είναι στο τραπέζι και θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, είπε ο Μακρόν και ανακοίνωσε πως από την ερχόμενη εβδομάδα όσοι θέλουν να επισκέπτονται εμπορικά καταστήματα, μπαρ, σινεμά και θέατρα ή να ταξιδέψουν με τρένο θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό υγείας.

Ένα έγγραφο που πιστοποιεί ότι ο κάτοχος έχει εμβολιαστεί ή έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

«Οι εμβολιασμοί δεν θα είναι άμεσα υποχρεωτικοί για όλους, όμως θα επεκτείνουμε το πιστοποιητικό υγείας όσο γίνεται περισσότερο προκειμένου να εμβολιστούν όσο γίνεται περισσότεροι», πρόσθεσε.

Μετά τις ανακοινώσεις Μακρόν η ιστοσελίδα της γαλλικής κυβέρνησης μέσω της οποίας οι πολίτες κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό τέθηκε για μερικά λεπτά εκτός λειτουργίας λόγω των εκατομμυρίων επισκεπτών.

«Είχαμε 7,5 εκατομμύρια επισκέψεις μέσα σε λίγα λεπτά και περισσότεροι από 900.000 Γάλλοι έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν», είπε ο Στανισλάς Νιοξ, υπεύθυνος ιστοσελίδας Doctolib

Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν μετά την προειδοποίηση των επιστημόνων ότι χρειάζεται να εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού προκειμένου να ελεγχθεί η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 13/07/2021