Κόσμος

Γαλλία: O Μακρόν ανακοινώνει υποχρεωτικό εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας

12.07.2021 | 20:35 Eνσωμάτωση

Σε λίγη ώρα αναμένονται ανακοινώσεις και στην Γαλλία από τον Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ειδικότερα, μετά από έκτακτο συμβούλιο στο προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος Μακρόν θα ανακοινώσει απόψε τις αποφάσεις του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των επαγγελματιών Υγείας, δηλαδή γιατρούς, νοσηλευτές καθώς και για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Μόνο το 40% των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.

Επίσης, ενδέχεται να ανακοινώσει ο Μακρόν ενίσχυση των μέτρων μετά την πρόσφατη χαλάρωσή τους. Πάντως η επιστημονική επιτροπή εκτιμά ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ακόμη και σε μη υγειονομικούς που εκτίθενται σε κίνδυνο ή θα μπορούσαν να εκθέσουν άλλους.

Αυτό που ήταν κάποτε ταμπού τώρα έχει μπει στο δημόσιο διάλογο. Ο κεντροδεξιός πολιτικός Φρανσουά Μπαϊρού, καθώς και ο πρώην διαπραγματευτής του Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δηλώνουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων. Ακόμα πιο κατηγορηματικός ο πρώην υπουργός Υγείας Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος είπε ότι όχι μόνο πρεέπει να είναι υποχρεωτικός εμβολιασμός, αλλά όσοι δεν θα εμβολιάζονται τότε θα πρέπει να θεωρούνται προδότες και λιποτάκτες.

Ολλανδία
Η χαλάρωση των μέτρων στην Ολλανδία οδήγησε σε εκτίναξη των κρουσμάτων, 8Ο0% μόνο την τελευταία εβδομάδα, οπότε με την επαναφορά περιορισμών – όπως κλείσιμο των κλαμπ-ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη λέγοντας: «Αυτό που νομίζαμε ότι θα ήταν δυνατόν, αποδείχθηκε αδύνατον στην πράξη. Είχαμε κακή κρίση, κάτι για το οποίο μετανιώνουμε και για το οποίο ζητάμε συγγνώμη».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/07/2021