Ελλάδα

«Βόμβες» υπερμετάδοσης τα πάρτι στα beach bar

08.07.2021 | 09:31 Eνσωμάτωση

Στις υγειονομικές αρχές σήμανε συναγερμός μετά την αύξηση κρουσμάτων κυρίως στα νότια προάστια, έπειτα και από τη συρροή που προέκυψε από πάρτι σε μαγαζιά επί της λεωφόρου Ποσειδώνος. Ο παιδίατρος κ. Σπύρος Μαζάνης, ο δήμαρχος Αλίμου κ. Κονδύλης, ο φωτογράφος κ. Κλεάνθους αλλά και μαθητές του Λυκείου μιλούν στην «Κοινωνία ώρα MEGA».

Η Άννα μαθήτρια της Β’ Λυκείου μιλησε για την προσωπική της εμπειρία. Όπως είπε πήγε σε ένα πάρτι την Παρασκευή, το οποίο διοργανώθηκε με αφορμή την αποφοίτηση.«Είχαν κάνει όλοι τεστ προκειμένουμε να πάνε. Όμως εκεί ήρθαν και φίλοι φίλων που δεν ήταν στην αποφοίτηση. Επειδή οι φίλες μου ήταν θετικές έκανα κι εγώ τεστ και βγήκα θετική.Είμαι στο δωμάτιό μου, είμαι στο σπίτι του μπαμπά μου που έχει εμβολιαστεί», ανέφερε.

«Θέλω να κάνω το εμβόλιο», σημείωσε και μίλησε για την άποψη των συμμαθητών της για τον ιό και των μέτρων προστασίας.

Από πλευράς του, ο κ. Μαζάνης, παιδίατρος, ανέφερε: «Ευτυχώς ο μπαμπάς μου είναι εμβολιασμένος, είπε η Άννα, αυτό κρατώ. Αν τα μέλη της οικογένειας δεν είναι εμβολιασμένα μολύνει ο ένας τον άλλον.», τόνισε ο κ. Μαζάνης και στάθηκε στην ενδοοικογενειακή μετάλλαξη του ιού.

Η Λένα, μαθήτρια Λυκείου τόνισε: «Έχουν κολλήσει οι φίλες μου. Πήγαμε στο πάρτι στον Άλιμο με τα κορίτσια. Δεν μας ζήτησαν κάποιο τεστ, δεν υπήρχε θερμομέτρηση. Σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός. Εμείς ήμασταν εννέα άτομα.»

Ο κ. Ανδρέας Κονδύλης, δήμαρχος Αλίμου, μίλησε για την κατάσταση στα μαγαζιά της παραλιακής ζώνης. Όπως είπε από τις 15/7 τα περισσότερα θα μετατραπούν σε covid free μαγαζιά. «Υπάρχει μεγάλη πίεση και έλεγχος από μας, τα μαγαζιά τηρούν τα μέτρα, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που ξεφεύγουν. Συνολικά το παραλιακό μέτωπο έχει πολλά καταστήματα… Δεν είναι αυτή η κατάσταση κάθε μέρα και σε όλα τα καταστήματα.

Δεν γίνεται να υπάρχει ένα κλιμάκιο σε κάθε κατάστημα, κάθε μέρα. Εμένα μου είπαν ότι εφόσον τηρούν όλες τις προδιαγραφές του νόμου και ο κόσμος σηκώνεται να χορέψει δεν μπορούν να τους βάζουν να καθίσουν. Όταν ανοίγουν τα κλαμπ, επιτρέπεται το αλκόολ και η μουσική ο κόσμος δεν μπορεί να κάθεται. Δεν είναι εύκολο να ελεγθεί η κατάσταση.»

Για να μην πάμε σε κλείσιμο η λύση που βλέπω είναι να επανέλθουμε ένα βήμα πίσω, όταν η μουσική έπαιζε ως τις 12 το βράδυ. Μου είπαν ότι σχεδόν όλοι θα κάνουν τα καταστήματά τους covid free. Μέχρι τις 15 του μήνα όμως έχουμε μπροστά μας 10 ημέρες δύσκολες.Τα κλαμπ από τη φύση τους είναι για χορό, εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι δεν μπορούσαν να ανοίξουν αυτά τα καταστήματα».

Ο Στάθης μαθητής κι αυτός Λυκείου πήγε με την παρέα του στο γνωστό beach bar που έχει βρεθεί στο στόχαστρο λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που προέκυψαν μετά από εκδήλωση που διοργάνωσε σημειώνοντας πως: «Πήγα και αυτό το Σαββατοκύριακο και το προηγούμενο. Εμείς καθόμασταν στο πλάι και όχι στο κέντρο. Δεν κολλήσαμε. Στο πρώτο κατάστημα από το τραπέζι μέχρι την έξοδο κάναμε πέντε λεπτά για να φύγουμε. Η μισή μου παρέα είναι εμβολιασμένη, δεν ξέρω αν αυτό παίζει ρόλο που δεν κολλήσαμε».

«Κάποιος που είναι εμβολιασμένος κατά 95% δεν θα κολλήσει. Αν πάρει τον ιό από κάποιον που δεν είναι εμβολιασμένος θα έχει τον κορωνοϊό χωρις να νοσήσει και θα τον μεταφέρει. Γίνεται φορέας. Δεν νοσεί αλλά μεταδίδει», διευκρίνισε ο παιδίατρος κ. Μαζάνης.

«Ό,τι ήταν να γίνει έχει ήδη γίνει. Από τα ίδια τα μαγαζιά συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Κάποια έκλεισαν τελείως κάποια άλλα ανέβαλαν κάποιες εκδηλώσεις που έγιναν. Όταν γίνουν covid free θα πρέπει να ελέγχουν αν όντως είναι εμβολιασμένοι», σημείωσε ο δήμαρχος Αλίμου ενώ ο κ. Κλεάνθους έκανε λόγο για μια δύσκολη κατάσταση και στάθηκε στην ασφάλεια που παρέχει ο εμβολιασμός. «Οι μεγάλες και μικρές παραγωγές γίνονται μετά από τεστ, μοριακά ή ράπιντ. Όλος ο κόσμος είναι τεσταρισμένος. Περιμένουμε να κλείσουμε από Σεπτέμβρη, Οκτώβρη. Είμαστε προετοιμασμένοι. Θεωρούμε ότι θα υπάρχει μια ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους είναι εμβολιασμένοι».

Αναφορικά στην ενδοοικογενεικά μετάδοση του ιού στην Αττική, ο κ. Μαζάνης σημείωσε πως είναι συχνό φαινόμενο. «Μια οικογένεια που όλοι είναι εμβολιασμένοι δεν θα κολλήσουν», τόνισε.

«Τα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα είναι εκτεθειμένα. Οι γονείς αν είναι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν. Τα παιδιά πράγματι το περνάνε ελαφρά, αλλά υπάρχουν και παιδιά που νοσηλεύτηκαν. Το ποσοστό θνητότητας είναι πολύ μικρό, όμως όταν είναι το δικό σου παιδί είναι 100%»., πρόσθεσε και προέτρεψε οι γονείς να ρωτούν τον προσωπικό τους παιδίατρο.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 08/07/2021