Ελλάδα

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει ανησυχία & υποχρεωτικό εμβολιασμό – Οι νέες εισηγήσεις της Επιτροπής

08.07.2021 | 16:42 Eνσωμάτωση

Τοπικά lockdown από βδομάδα; Ο φόβος υπάρχει, η αγωνία μεγαλώνει και τα δεδομένα προβληματίζουν.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί σε όλους τους τόνους πως η σιγουρότερη άμυνα είναι η εμβολιαστική επίθεση, όμως ο χρόνος πιέζει πλέον αφόρητα. Το πρώτο μέτρο που μπαίνει στο τραπέζι είναι η λειτουργία κλειστών χώρων διασκέδασης με Covid Pass και αυτό γιατί περισσότερα από τα μισά κρούσματα σε νέους κάτω των 30 ετών, προέρχονται όπως προκύπτει από ιχνηλατήσεις σε νυχτερινά μαγαζιά.

«Θα υπάρχει το Covid Pass, μια παραλλαγή του πιστοποιητικού που χρησιμοποιείται στα ταξίδια. Θα έχουμε μια εφαρμογή επαλήθευσης που θα δείχνει στον επιχειρηματία κατά την είσοδο ότι είτε έχω κάνει το εμβόλιο, είτε έχω νοσήσει, είτε έχω κάνει τεστ», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Στους ελέγχους, το παρών θα δώσει και  αστυνομία, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο για να πολεμήσει με ένα ισχυρό τείχος ανοσίας η σκληρή μετάλλαξη Δέλτα.

Ποιους αφορά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στον Ιούλιο θα βγει η απόφαση για το προσωπικό σε οίκους ευγηρίας και μονάδες ευπαθών ατόμων και μέσα στον Αύγουστο για τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και κλινικές.

Θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών. Το θέμα θα εξεταστεί τον Σεπτέμβριο αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει πιθανότητα για υποχρεωτικό εμβολιασμό των μαθητών. Την επόμενη εβδομάδα πάντως θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών, μετά από γονεϊκή συναίνεση.

Τέλος, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει υποχρεωτικό εμβολιασμό στα Σώματα Ασφαλείας και στις στρατιωτικές μονάδες, όπως και στους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές. Θα εξεταστεί επίσης και η περίπτωση υποχρεωτικού εμβολιασμού ειδικών μονάδων Πυροσβεστικής και ΕΛ.ΑΣ.

Μετά την παρέμβαση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, που ζήτησε υποχρεωτικό εμβολιασμό ιερέων, η εκκλησία σχολίασε ότι υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο.

«Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο του Covid», δήλωσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Στην μάχη για να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν μπήκε ενεργά και ο Χρήστος Μάστορας από τις Μέλισσες, αφού πρώτα έκανε τη δεύτερη δόση.

Ήδη, καταγράφεται αυξημένη προθυμία καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί 300.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης.

Επιτροπή: Εισήγηση για επιστροφή από τα νησιά με αρνητικό rapid test για τους ανεμβολίαστους

Έληξε η μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας μετά την απότομη αύξηση κρουσμάτων.

Η επιτροπή έχει εισηγήθεί δύο πράγματα μέχρι στιγμής:

  • Επιστροφή από τα νησιά για τους ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test και όχι με self-test όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα
  • Να επιτρέπεται η είσοδος μόνο εμβολιασμένων φιλάθλων στα γήπεδα.

Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα, θα διαμορφώνεται στο 80%.

Ωστόσο, στις εξέδρες των γηπέδων θα μπορούν καθίσουν και παιδιά, αρκεί να επιδείξουν κατά την είσοδό τους αρνητικό self-test.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα στην προγραμματισμένη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τους ειδικούς, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 08/07/2021