Ελλάδα

Κορωνοϊός: Συναγερμός για αύξηση κρουσμάτων και 4ο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα – Ανοίγει η πλατφόρμα για τους έφηβους 15 -17 ετών

06.07.2021 | 13:12 Eνσωμάτωση

Μια ανάσα βρισκόμαστε από την επέλαση του 4ου κύματος της πανδημίας, γεγονός που τρομάζει τους επιστήμονες. Η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την επιθετική μετάλλαξη Δέλτα, ενδέχεται να αλλάξει εκ νέου τη ζωή μας μέσα στο καλοκαίρι. Οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν με τους επιθυμητούς ρυθμούς την ώρα που όλο και περισσότεροι νέοι προσβάλλονται από τις μεταλλάξεις και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε ο εθελοντικός εμβολιασμός των νέων 15-17 ετών από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.

Συναγερμός σε κυβέρνηση και ειδικούς: Η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει – τα κρούσματα παρουσιάζουν έξαρση, οι εμβολιασμοί κάμψη.

Από την περασμένη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 75%, σήμερα είναι λίγο πάνω από 6000.  Την ίδια ώρα, το 99% των διασωληνωμένων και όσων καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι.

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας εκτιμά πως κατά το νέο κύμα οι ανεμβολίαστοι έχουν πολλές πιθανότητες να κολλήσουν τη μετάλλαξη Δέλτα – με τους νέους να κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι ειδικοί καταρρίπτον το επιχείρημα ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός γίνεται μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τους άλλους.

Από τον ρυθμό των εμβολιασμών θα εξαρτηθεί η σφοδρότητα του νέου κύματος τόνισε ο υπουργός Υγείας, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι νέοι αρχίζουν σιγά – σιγά να κινητοποιούνται.

Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί με μία δόση το 56% των ενηλίκων, περίπου 5 εκατ. άνθρωποι, και πλήρως εμβολισμένοι είναι το 47%, κάπου 4 εκατ.. Στόχος είναι το φθινόπωρο να φτάσουμε το επιθυμητό 70 – 75% ανοσίας του πληθυσμού.

Το πιο ισχυρό όπλο για να μη δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων να πολλαπλασιάζεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου και την μετάλλαξη Δ να εξαπλώνεται είναι ο εμβολιασμός, καθώς σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό ECDC είναι ζήτημα χρόνου η μετάλλαξη Δέλτα να επικρατήσει και στην Ελλάδα.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους έφηβους 15-17 ετών

Στον εθελοντικό εμβολιασμό των νέων 15-17 ετών προχωρά η κυβέρνηση από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.

Οι έφηβοι 15-17 ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν με γονική συναίνεση με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Οι λόγοι που οδήγησαν στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι ότι τα άτομα αυτά μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα από τα παιδιά, ενώ έχει παρατηρηθεί έξαρση κρουσμάτων στις εξωσχολικές δραστηριότητες εφήβων.

«Στο τραπέζι» εντατικοποίηση των ελέγχων και «λουκέτα» σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα

Η ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες για το 4ο κύμα αλλά και για τη μετάλλαξη Δέλτα είναι μεγάλη και σύντομα αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε νυχτερινά καταστήματα, ενώ θα έρθουν και «λουκέτα» για όποιον καταστηματάρχη δεν τηρεί τα μέτρα με τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, σαρωτικοί έλεγχοι δρομολογούνται από την πολιτεία, με αφορμή το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης και των κλαμπ από τις 15 Ιουλίου, με το διαχωρισμό σε χώρους για εμβολιασμένους και μη.

Κρήτη: Ξεκινάει ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές

Από την Κρήτη ξεκινάει σήμερα ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Οι εμβολιασμοί ξεκινούν σήμερα με το σύνθημα «Μήνυμα Ζωής-Γιορτή Ελευθερίας» σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης. Οι πρώτοι σταθμοί σήμερα ήταν το Τυμπάκι και η Αγία Γαλήνη.

Οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν από σήμερα έως την Τρίτη 20 Ιουλίου (α’ δόση) και από την Τρίτη 27 Ιουλίου έως την Τρίτη 10 Αυγούστου (β’ δόση).

Μεγάλη ανησυχία των πολιτών για τη μετάλλαξη Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα, πέρα από την κυβέρνηση και τους ειδικούς έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα και τους πολίτες.

Ο κόσμος εμφανίζεται προβληματισμένος σχετικά με τη μετάλλαξη και το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 06/07/2021