Υγεία

Κορωνοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων – Ανησυχία για την κάμψη των εμβολιασμών

06.07.2021 | 17:01

«Όταν έρθει η σειρά μου θα το κάνω κι εγώ γιατί ακούστηκε ότι θα μπαίνουν καραντίνα οι ανεμβολίαστοι και εγώ δεν πρόκειται να το ξαναπεράσω αυτό».

Ήρθε η σειρά του 17χρονου Νίκου να σηκώσει μανίκι, αλλά και η σειρά της πολιτείας για να πείσει τους συνομηλίκους του.

«Γενικά έχω προβληματισμούς όπως και όλα τα παιδιά της ηλικίας μου νομίζω».

Από βδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τους εφήβους από τα 15, με τον 17χρονο Νίκο πάντως να σκοπεύει να μπει από τους πρώτους για να κλείσει ραντεβού.

«Είμαστε σε μια πολύ καλή ηλικία, θέλω να είμαι έξω συνεχώς οπότε θα το κάνω».

Τη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το κλείσιμο των ραντεβού αλλά και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Οι εμβολιασμοί θα γίνονται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer και Moderna, τα οποία έχουν αποδειχθεί έως και 100% αποτελεσματικά σε παιδιά και εφήβους.

«Θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στους 15-17 και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση και για τις ηλικίες 12-15», σημειώνει ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας.

Ο λόγος που επιταχύνονται οι εμβολιασμοί των μαθητών είναι για να αρχίσει η σχολική χρονιά με εμβολιασμένους καθηγητές και μαθητές για να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία.

«Ένας καλός λόγος για να εμβολιαστούν τα παιδιά είναι για να έχουν σχολείο. Και ο δεύτερος καλός λόγος είναι ότι όσο κι αν σπάνιο είναι να έχουμε άσχημη έκβαση σε παιδί που νοσεί, θα ήταν τραγωδία να χάσουμε έστω και ένα έφηβο», λέει ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

«Υπάρχει κάμψη στους εμβολιασμούς»

Η κίνηση πάντως σε πολλά εμβολιαστικά κέντρα έχει πέσει, με εικόνες ερημιάς να καταγράφονται καθημερινά.

Στο εμβολιαστικό της ΔΕΘ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τις ουρές που υπήρχαν στην αρχή του προγράμματος, πλέον παρατηρούνται εικόνες ερημιάς.

Υπάρχει μηδενική αναμονή για όσους πηγαίνουν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ και σε λοιπά εμβολιαστικά κέντρα της πόλης παρουσιάζεται παρόμοια εικόνα.

«Υπάρχει κάμψη λογική γιατί από εδώ και πέρα πρέπει να πείσουμε κάποιους να εμβολιαστούν που είτε έχουν αμφιβολίες, είτε μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές», σημειώνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Για την ώρα, πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 45% του πληθυσμού, όταν το πολυπόθητο τείχος ανοσίας χτίζεται στο 80%. Από το πόσο γρήγορα θα πλησιάσουμε σε αυτό το ποσοστό εξαρτάται και η δύναμη του τέταρτου κύματος.

Επιστολή προς όλους τους δημάρχους έστειλε ο Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, για την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

«Να ενισχύσουμε αποφασιστικά -με συντονισμένο σχέδιο- την πορεία των εμβολιασμών. Είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε την υγεία μας. Και το εμβόλιο είναι το ισχυρότερο όπλο».

Από το Τυμπάκι και την Αγία Γαλήνη της Κρήτης άρχισαν σήμερα οι εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές με κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 06/07/2021

Υγεία