Ελλάδα

Κορωνοϊός: Αύξηση 60% του ιικού φορτίου στα λύματα – Απειλείται το τείχος ανοσίας

06.07.2021 | 18:26 Eνσωμάτωση

Στο 60% έφτασε την περασμένη εβδομάδα η αύξηση του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στα λύματα σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη.

Όπως εξήγησε στο MEGA, «η αύξηση ξεκίνησε την προηγουμένη Τρίτη και κορυφώθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο. Ο μέσος εβδομαδιαίος όρος του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε κατά 65% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μια διασπορά εκτεταμένη το προηγούμενο διάστημα που μεταφράστηκε στα κρούσματα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αύξηση της θετικότητας, με τον δείκτη να βρίσκεται σήμερα γύρω στο 2,7% όταν πριν από 2 εβδομάδες ήταν κάτω από 1%.

«Αν έχει γίνει εκτεταμένη διασπορά, αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει και τις επόμενες εβδομάδες. Ενδεχομένως έχει να κάνει με εκτεταμένη διασπορά σε κλειστούς χώρους με έντονο συνωστισμό, χωρίς τη λήψη προστατευτικών υγειονομικών μέτρων».

Ο καθηγητής τόνισε ότι θα πρέπει να αυξηθεί ρυθμός των εμβολιασμών και να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα, «αλλιώς θα έχουμε επανάληψη της κατάστασης που είχαμε πέρυσι τον Οκτώβριο».

Όπως σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης, τα στοιχεία από την ανάλυση των λυμάτων δείχνουν αυξητική τάση στα κρούσματα αυτής της εβδομάδας.

«Αν πάμε έτσι και με δεδομένο ότι τον Αύγουστο όλοι βρίσκονται σε διακοπές, δε θα πέτυχουμε το 70% τον Σεπτέμβριο και από εκεί και πέρα ξεκινάει μια νέα περίοδος πολύ πιο δύσκολη».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 06/07/2021