Ελλάδα

Ταξίδι με πλοίο: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης & αρνητικό τεστ για τους ανεμβολίαστους – Μήνυμα του ΠΘ για προώθηση των εμβολιασμών & ελέγχους

05.07.2021 | 13:09

Νέα δεδομένα ισχύουν από σήμερα για τις μετακινήσεις και τα ταξίδια με πλοίο στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Έτσι από σήμερα όσοι πολίτες θέλουν να μετακινηθούν σε νησιά για να επιβιβαστούν στα πλοία θα πρέπει να επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί 14 ημέρες πριν, ενώ οι ανεμβολίαστοι για να επιβιβαστούν στα πλοία θα πρέπει να είναι αρνητικοί σε τεστ PCR 72 ωρών ή σε rapid τεστ 48 ωρών.

Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά επικράτησε πανικός μέχρι να επιβιβαστεί ο κόσμος στα πλοία και μέχρι να ελεγχθεί ότι έχει τα απαραίτητα έγγραφα.

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης & αρνητικό τεστ το ταξίδι με πλοίο

Το πλοίο της ελευθερίας σαλπάρει για Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη με τους επιβάτες να έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Κάποιοι είδαν την έξοδο του πλοίου καθώς δεν είχαν βεβαιώσεις αρνητικών τεστ κορωνοϊού, όπως προβλέπεται από σήμερα για όλους τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες.

Από σήμερα, Δευτέρα 5 Ιουλίου, όσοι ταξιδεύουν με πλοίο ή αεροπλάνο προς τα νησιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν παρέλθει τουλάχιστον 14 μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ή πιστοποιητικό νόσησης με ισχύ εξαμήνου από τον πρώτο θετικό έλεγχο.

Οι μη εμβολιασμένοι κι όσοι έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου πριν μπουν στο πλοίο θα επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού μοριακού τεστ του τελευταίου τριημέρου ή αρνητικού rapid τεστ του τελευταίου 48ωρου. Ανήλικοι 12 ως 17 ετών συνεχίζουν να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν ελεύθερα με βεβαίωση αρνητικού self-test και τα παιδιά κάτω των 12 μετακινούνται ελεύθερα.

Μπορούμε επίσης να ταξιδέψουμε επιδεικνύοντας το μήνυμα αρνητικού τεστ στα κινητά μας από τους δωρεάν ελέγχους των κλιμάκιων του ΕΟΔΥ.

Επιστρέφοντας από τα νησιά συστήνεται να κάνουμε self-test.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό

Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το θέμα της αναγκαιότητας των εμβολιασμών αλλά και του ενδεχόμενου 4ου κύματος. Η εκτίναξη των κρουσμάτων σε τετραψήφιο αριθμό το Σάββατο και η απότομη αύξησή τους σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση.

Από τις 12.30 είναι σε εξέλιξη η σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, με επίκεντρο το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίστηκε από τα συναρμόδια υπουργεία σε ό,τι αφορά στους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους, ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες -που έχουν ήδη ανακοινωθεί- στις 15 Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων».

Το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ στην κυβέρνηση τονίζουν ότι τώρα πρέπει όλοι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο προκειμένου να ανέβουν τα ποσοστά των εμβολιασμένων σε όλη τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε από χθες ότι η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 05/07/2021

Ελλάδα