Πολιτική

Συναγερμός για αύξηση κρουσμάτων και 4o κύμα στην Ελλάδα

05.07.2021 | 19:55 Eνσωμάτωση

Η μετάλλαξη «Δέλτα» καλπάζει και τρομάζει την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός απευθήνθηκε για μια ακόμη φορά στους πολίτες, καλώντας τους να εμβολιαστούν με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί μέσα σε μια εβδομάδα κατά 75%.

Συναγερμός στην κυβέρνηση: Η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει – τα κρούσματα παρουσιάζουν έξαρση και οι εμβολιασμοί κάμψη.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πολίτες ήταν ξεκάθαρος: «Εμβολιαστείτε αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Πρέπει να τονίσω ότι άνω του 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self test».

Τα κρούσματα πληθαίνουν ανησυχητικά. Από την περασμένη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 75%, σήμερα είναι λίγο πάνω από 6000 συνολικά και το 99% των διασωληνωμένων και όσων καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι.

«Όσοι είναι σήμερα ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας εκτίμησε πως αν μέχρι το φθινόπωρο δεν ξεπεράσουμε το 60% στο ποσοστό των εμβολιασμένων, όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν τη μετάλλαξη Δέλτα – με τους νέους να κινδυνεόυν περισσότερο. «Εάν γίνει αυτό που θα γίνει το φθινόπωρο θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα σχολεία δεν ξέρω πόσο θα μπορέσουν να μείνουν ανοιχτά. Σε αυτό το κύμα θα μολυνθούν οι πάντες. Θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σύψας.

Το πιο ισχυρό μας όπλο είναι το εμβόλια και εμβόλια πια υπάρχουν. Αν δεν πατήσουμε γκάζι στους εμβολιασμούς άμεσα, ενδέχεται τα κρούσματα να αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο.

«Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να πάμε στα 2.000 κρούσματα» υποστήριξε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί με μία δόση το 56% των ενηλίκων, περίπου 5 εκ άνθρωποι και πλήρως εμβολισμένοι είναι το 47% κάπου 4 εκ και ο στόχος είναι το φθινόπωρο να φτάσουμε το επιθυμητό 70 με 75% ανοσίας του πληθυσμού

«Αν σταθεροποιηθούμε σε 100.000 εμβόλια την ημέρα από τώρα μέχρι τέλος Αυγούστου, τέλος Αυγούστου θα έχουμε 80% ανοσία» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη συμπλήρωσε πως «αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αν όλοι βοηθήσουμε αυτή τη στιγμή και τρέξουμε τους εμβολιασμούς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε νέο βίντεο της εκστρατείας εμβολιασμού όπου ένας νέος λίγο πριν τις διακοπές του ενημερώνεται ότι επαφή του είναι ήδη στο λιμάνι επειδή έχει εμβολιαστεί ή δυστυχώς βρέθηκε θετική και έτσι μπαίνει όλη η παρέα σε καραντίνα.

«Η διαφορά ανάμεσα στο να χαρούμε ή να χαλάσουμε το καλοκαίρι είναι ένα εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος να χτίσουμε την ανοσία που χρειαζόμαστε» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε την υγεία μας. Το ραντεβού για το εμβόλιο είναι ραντεβού ζωής. Κλείστε το δικό σας εδώ: emvolio.gov.gr».

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ECDC πάντως είναι ζήτημα χρόνου η μετάλλαξη «Δέλτα» να γίνει επικρατούσα και στην Ελλάδα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/07/2021