Κόσμος

Προειδοποίηση Φάουτσι για εξάρσεις της μετάλλαξης «Δέλτα» στις ΗΠΑ

05.07.2021 | 20:42 Eνσωμάτωση

Ηχηρό καμπανάκι για νέο κύμα χτύπησε ο επικεφαλής επιδημιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Φάουτσι, καθώς σε πολλές πολιτείες το ποσοστό εμβολιασμού δεν ξεπερνά το 35%.

Ακόμα πιο ηχηρές και από τα πυροτεχνήματα της 4ης Ιουλίου ήταν οι προειδοποιήσεις που απηύθηνε ο Αμερικανός επικεφαλής επιδημιολόγος. Ειδικά στις πολιτείες όπου ο εμβολιασμός είναι σε χαμηλά ποσοστά ο κίνδυνος εξάρσεων της μετάλλαξης Δέλτα είναι μεγάλος τόνισε ο δρ Φάουτσι.

«Σε ορισμένες πολιτείες το ποσοστό εμβολιασμού είναι 35% ή ακόμα χαμηλότερο. Θα μπορούσαμε να δούμε εξάρσεις σε ορισμένες περιοχές, σε ορισμένες πολιτείες ή κομητείες» υπογράμμισε.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι ανέρχονται σε 157 εκατομμύρια, δηλαδή το 47% του αμερικανικού πληθυσμού.Τουλάχιστον 182 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 55% έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση. Από το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπάιντεν, προέτρεψε τους πολίτες να εμβολαιστούν για το καλό τους και το καλό της χώρας.

«Η καλύτερη άμυνα απέναντι στις μεταλλάξεις είναι ο εμβολιασμός. Συμπατριώτες μου Αμερικανοί, είναι τι πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα όμως με δημοσκόπηση ο εμβολιασμός έχει και πολιτικό πρόσημο, καθώς έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση το 86% των πολιτών που δηλώνουν ότι ψηφίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα, και μόλις το 45% των Ρεπουμπλικανών του Τραμπ. Σε 18 από τις 20 πολιτείες που έχουν μείνει πίσω στον εμβολιασμό οι κυβερνήτες είναι Ρεπουμπλικάνοι. Όπως στο Μισσισιπή όπου οι πλήρως εμβολισμένοι ίσα που φτάνουν το 30%.

«Αν πάει κάποιος σε αυτή την πολιτεία, καλό θα ήταν να βάλει μάσκα, ακόμα και αν είναι πλήρως εμβολιασμένος», είπε ο Φάουτσι, ανατρέποντας εν μέρει προηγούμενη οδηγία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων.

«Αν βρεθείτε σε ένα περιβάλλον με μεγάλο ιϊκό φορτίο και πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού ίσως θα θέλατε να κάνετε αυτό το παραπάνω βήμα» πρόσθεσε ο δρ. Φάουτσι.

Στο Λος Άντζελες οι μάσκες επανήλθαν στους εσωτερικούς χώρους, ενώ ανάλογες κινήσεις μελετούν και άλλες κατά τόπους αρχές ως άμυνα απέναντι στο επερχόμενο τέταρτο κύμα.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 05/07/2021