Υγεία

Κορωνοϊός: Εξαιρετικά χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμών στους νέους – Πράσινο φως για τον εμβολιασμό των εφήβων

05.07.2021 | 17:02

«Δε με φοβίζει τίποτα, απλώς δεν το κάνω». Σχεδόν 4 στους 10 55αρηδες δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.

Στα 58 του χρόνια, ο κ.Βαγγέλης εργάζεται ως επαγγελματίας οδηγός ταξί και παρά το γεγονός πως καθημερινά εκτίθεται στον κίνδυνο να νοσήσει, αρνείται κατηγορηματικά να εμβολιαστεί.

«Αν πουν δε βάζουμε πελάτη, παρατάω το ταξί και θα αλλάξω αντικείμενο».

Ο 58χρονος ταξιτζής παραδέχεται στην κάμερα του LIVE NEWS πως φοβάται περισσότερο τις παρενέργειες των εμβολίων από τον ίδιο τον κορωνοϊό και τον πολλαπλάσιο κίνδυνο να πάθει θρόμβωση αν νοσήσει.

Κι αν τα ποσοστά εμβολιασμού στους 50ρηδες φαντάζουν χαμηλά, έντονη ανησυχία προκαλούν στις υγειονομικές αρχές τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά στους νέους.

Μόλις το 11% των 18-24 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως. Το 22% των 25-29 και το 34% των 30-34 ετών, παρόλο που η τελευταία ηλικιακή ομάδα έχει αρχίσει να εμβολιάζεται από την περίοδο του Πάσχα.

Μια πτωτική τάση στους εμβολιασμούς θα είχε ολέθριο αποτέλεσμα στην πορεία της πανδημίας εν μέσω καλοκαιριού, με τη σημερινή εικόνα έξω από ένα εμβολιαστικό κέντρο να είναι ανησυχητική.

Η ώρα είναι 11.00 το πρωί κι έξω από ΚΥ Φιλαδέλφειας υπάρχει μόλις ένας πολίτης, με τον υπεύθυνο εμβολιασμών να μας λέει ότι πριν 2 μήνες η ουρά έφτανε και τα 20 άτομα.

Παρόμοια εικόνα και στο εμβολιαστικό κέντρο στην Πατησίων, με ελάχιστους πολίτες να περιμένουν να εμβολιαστούν.

Αναμένεται έγκριση για εμβολιασμό των εφήβων

Τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως αύριο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό εφήβων 15 – 17 ετών.

«Μέχρι τις 10 Σεπτέμβριου να έχουν εμβολιαστεί οι έφηβοι πριν τα σχολεία», λέει η Ματίνα Παγώνη.

Ίσως έχουμε υποεκτιμήσει τη νοσηρότητα των παιδιών παραδέχτηκε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Ίσως να έχουμε υποεκτιμήσει τη νοσηρότητα στα παιδιά. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εισηγηθεί τον εμβολιασμό των εφήβων και είναι κάτι για το οποίο εκφραζόμαστε θετικά. Οι σκέψεις μας είναι καταρχήν για τα παιδιά του Λυκείου, που μοιάζουν με το προφίλ των ενηλίκων».

Η νέα μετάλλαξη «Δέλτα» βρίσκει τη χώρα ανεπαρκώς εμβολιασμένη, με μόλις το 35,54% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρέπει τουλάχιστον το 80% να εμβολιαστεί για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 05/07/2021

Υγεία