Κόσμος

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Σε ισχύ από σήμερα σε 33 χώρες

01.07.2021 | 13:27 Eνσωμάτωση

Το σημαντικότερο προνόμιο για όσους φροντίζουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, συμβάλλοντας στον πόλεμο κατά της πανδημίας, παίρνει σάρκα και οστά σήμερα σε 33 ευρωπαϊκές χώρες.

Το νέο «green pass», το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό κατά της Covid-19, γνωστό και ως «διαβατήριο ελευθερίας» μπαίνει σε εφαρμογή με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ασφάλεια.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή και έντυπη μορφή, περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και κυρίως πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό (τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού) ή, στην περίπτωση διαγνωστικού τεστ, ημερομηνία και τύπο του τεστ, θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα) και περιέχει έναν QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο) και την αστυνομία.

Βάσει του κανονισμού με το «Πράσινο Πιστοποιητικό» θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ή 30 μέρες μετά το εμβόλιο της Johnson&Johnson), σε όσους έχουν αρνητικό τεστ PCR (όχι παλαιότερο των 72 ωρών) και σε όσους έχουν πιστοποιητικό αντισωμάτων στον Covid – 19.

Ο κάτοχος του πιστοποιητικού θα μπορεί να ταξιδέψει εντός της ΕΕ χωρίς περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς (π.χ. τεστ ή καραντίνα). Ωστόσο, σε περίπτωση εμφάνισης μιας ανησυχητικής μετάλλαξης του ιού, προβλέπεται η ενεργοποίηση ενός «φρένου έκτακτης ανάγκης», με τη δυνατότητα επανεισαγωγής ταξιδιωτικών περιορισμών.

Οι περιορισμοί αυτοί θα πρέπει να είναι «αναγκαίοι και αναλογικοί» για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Οι πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να δικαιολογούνται και να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτροπή το αργότερο 48 ώρες πριν την εφαρμογή τους.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 είναι ένα προσωρινό εργαλείο. Θα ανασταλεί όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύξει το τέλος της διεθνούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την υγεία από την COVID-19.

Η χρονική διάρκεια που απαιτείται για τη διενέργεια τεστ μειώνεται στις 48 ώρες σε ορισμένες χώρες, ενώ θετικό τεστ (συνήθως έξι μηνών και κάτω) μπορεί επίσης να γίνει δεκτό ως απόδειξη ανάρρωσης έπειτα από προσβολή από την νόσο.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι πως το Πιστοποιητικό θα γίνεται δεκτό σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Κάθε πολίτης που το διαθέτει θα πρέπει να εξαιρείται από τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας με τον ίδιο τρόπο όπως και οι πολίτες του κράτους μέλους που επισκέπτεται.

Ωστόσο, η πρεμιέρα του πιστοποιητικού δεν ξεκίνησε με το δεξί, υπό την σκιά της απόφασης της Γερμανίας να επιβάλει καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από την Πορτογαλία, ακόμη και τους πλήρως εμβολιασμένους λόγω της μετάλλαξης “Δέλτα”. Η Κομισιόν είναι ενοχλημένη με την στάση της Γερμανίας, ενώ καλεί παράλληλα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν το πιστοποιητικό και για άλλες δραστηριότητες, όπως για να μπει κάποιος σε εστιατόρια, μπαρ και συναυλίες.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 01/07/2021