Υγεία

Περιορισμοί στους ανεμβολίαστους – Εξαπλώνεται η μετάλλαξη «Δέλτα», ποια εμβόλια την καλύπτουν

01.07.2021 | 17:03

Μεγαλώνει κι άλλο η ψαλίδα μεταξύ εμβολιασμένων και μη, καθώς μετά τις διευκολύνσεις για τους πρώτους, έρχονται περιορισμοί αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η τελευταία «βόμβα» έσκασε πριν από λίγο, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό όσων δεν έχουν ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μόλις το 0,28% των εμβολιασμένων έχει νοσήσει από κορωνοϊό, αποδεικνύοντας πως μοναδική ασπίδα έναντι του κορωνοϊού παραμένουν τα εμβόλια.

Σύμφωνα με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, οι δύο δόσεις των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer και Μoderna προσφέρουν προστασία ενάντια και στα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊου που αρχίζει από 60% και μπορεί να ξεπεράσει και το 95%.

Συγκεκριμένα άνω του 95% των εμβολιασμένων με Pfizer ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι της νέας μετάλλαξης. Υποδεέστερη αντισωματική ασπίδα με ένα 62% εμφάνισαν οι εμβολιασμένοι με AstraZeneca. Λιγότερη και από εκείνους που είχαν νοσήσει στο παρελθόν και έκαναν μία μόνο δόση του εμβολίου Astrazeneca.

Πλήρης εμβολιασμός με το σκεύασμα της Moderna φαίνεται πως παρέχει ισχυρή ανοσία απέναντι σε όλα τα στελέχη κορωνοϊού.

Στο τραπέζι η απαγόρευση μετακίνησης των ανεμβολίαστων
Περισσότερα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους εξετάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή εισηγείται οι ανεμβολίαστοι να μπορούν να ταξιδεύουν από νομό σε νομό αλλά και στα νησιά μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ και του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού μέσω του οποίου θα αποδεικνύεται και η γνησιότητα του εγγράφου.

Συγκεκριμένα η εισήγηση τους είναι να επιδεικνύουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ όσοι ταξιδεύουν με τρένο, ΚΤΕΛ,  αεροπλάνο ή πλοιο σε κάποιο νησί ή άλλο νομό. Η εισήγηση δεν αφορά όσους μετακινούνται από τον έναν νομό στον άλλο για δουλειά ή για όσους επιλέξουν να ταξιδέψουν με το ιδιωτικό τους ΙΧ.

Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει τη παρούσα στιγμή για όλους μόνο όσον αφορά τη μετακίνηση στα νησιά (όχι στην ηπειρωτική χώρα), ωστόσο φαίνεται πως το συγκεκριμένο πλαίσιο θα γίνει ακόμη πιο αυστηρό για όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν.

Μέσα στον Ιούλιο ο εμβολιασμός των εφήβων
Η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους φαίνεται πως επιταχύνει τον εμβολιασμό των εφήβων που δεν αποκλείεται να αρχίσει και μέσα στον Ιούλιο. Το σκεπτικό πίσω από την εισήγηση αυτή είναι πως οι μαθητές Λυκείου νοσούν βαρύτερα από τις μικρότερες τάξεις.

Στην Κρήτη τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα»
Σύμφωνα με πληροφορίες του «LIVE NEWS» σήμερα αναμένεται ν’ ανακοινωθούν τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» στη χώρα μας τα οποία μέχρι στιγμής ανέρχονται στα 29. Τα περισσότερα εντοπίζονται στην Κρήτη όπου βρίσκεται από χτες ο υπουργός Υγείας.

Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά η διάθεση των self tests γίνεται από τα σούπερ μάρκετ στην Αχαϊα, ενώ οι φαρμακαποθήκες θα συνεχίσουν τον εφοδιασμό όσων φαρμακείων της περιοχής επιθυμούν να τα διαθέτουν.

Εμβόλιο σε σπίτια
Από τις 6 Ιουλίου ξεκινά από την Κρήτη, με τη συνδρομή κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ, ο εμβολιασμός όσων ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν μετακινούμενοι σε άλλες περιοχές είτε δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας από την Κρήτη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη σε μονάδες υγείας.

Για παράδειγμα, θα μπορούν να οργανωθούν εμβολιασμοί σε περιφερειακά ή αγροτικά ιατρεία, σε πνευματικά κέντρα και γενικώς σε κτήρια που θα πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές και θα υποδεικνύουν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Έχουμε επαφή με δημάρχους απομακρυσμένων δήμων που θα διαμορφώσουν αρχικά λίστες με τον πληθυσμό που θέλει να εμβολιαστεί, θα εφοδιάζουμε με εμβόλια και θα γίνεται εκεί ο εμβολιασμός» δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρινίζοντας πως ο κατ’ οίκον εμβολιασμός «είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες και το κάλεσμα στους γιατρούς θα γίνει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα».

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 01/07/2021

Υγεία