Ελλάδα

Απολογείται ο 49χρονος ληστής των έργων τέχνης – Ερωτήματα για την «κλοπή του αιώνα»

01.07.2021 | 17:40 Eνσωμάτωση

Ολοκλήρωσε την απολογία του στον ανακριτή πριν από λίγο ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής που έκλεψε τους πίνακες ανεκτίμητης αξίας πίνακες από την Εθνική Πινακοθήκη. Τώρα βρίσκεται στο γραφείο του εισαγγελέα, και στη συνέχεια ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν την περεταίρω ποινική του μεταχείριση.

Ο 49χρονος ίδιος, που εκτός όλων των άλλων, δήλωνε ψευδώς αρχιτέκτονας του Μετσόβιου, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 10 έτη… εκτός και αν του αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Μάλιστα ο ίδιος ζητά να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά, επειδή όπως λέει μετάνοιωσε για τις πράξεις του και γιατί βοήθησε  τις αρχές να βρουν τους πίνακες.

Το σίγουρο είναι ότι ο ισχυρισμός του, όπως έχει γράψει και στα social media, ότι αποφοίτησε το 1996 από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως αρχιτέκτονας, είναι πέρα για πέρα ψέμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Live News». Το ερώτημα είναι τι από τα υπόλοιπα που έχει πει είναι επίσης ψέμα ή αλήθεια

Μυστήριο με το έργο του Μονκάλβο
Η τύχη του τρίτου έργου, του Ιταλού ζωγράφου, Γκουλιέλμο Κάτσια ή αλλιώς Μονκάλβο,  είναι αυτή που προβληματίζει τις Αρχές. Όπως ισχυρίζεται ο ελαιοχρωματιστής, τον κατέστρεψε πριν καν προλάβει να απομακρυνθεί από τον τόπο του εγκλήματος.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, όμως, ένα σχέδιο σχεδόν πανομοιότυπο, αυτό στα δεξιά, εμφανίστηκε στον ηλεκτρονικό κατάλογο οίκου δημοπρασιών στη Φλωρεντία.

Το έργο επρόκειτο να δημοπρατηθεί χωρίς αναγραφή προέλευσης αλλά τελικά αποσύρθηκε από την διαδικασία. Ειδικοί από τότε εκτιμούσαν ότι επρόκειτο για τον κλεμμένο πίνακα ο οποίος όμως, είχε υποστεί πλαστογράφηση, με σκοπό την παραπλάνηση. Interpol και Europol ωστόσο, έκριναν το αντίθετο κι έτσι δεν προχώρησαν ποτέ οι διαδικασίες για την ανάκτησή του.

Υπάρχει συνεργός;
Ο κλέφτης του Πικάσο, του Μοντριάν και του άφαντου Κάτσια, υποστηρίζει ότι μόνος του σκέφτηκε, οργάνωσε κι εκτέλεσε την κλοπή. Πλέον, όμως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι υπήρχε συνεργός, τόσο το βράδυ της κλοπής, όσο και στη μετέπειτα διαχείριση των έργων.

Ο Ολλανδός ερευνητής τέχνης Άρθουρ Μπραντ μιλώντας αποκλειστικά στο «Live News» ήταν κατηγορηματικός ότι ο 49χρονος είχε συνεργό στην κλοπή.

Το προφίλ του Έλληνα συνεργού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σκιαγραφηθεί ήδη από τις Αρχές, καθώς πλέον γνωρίζουν ότι οι δύο δράστες λειτουργούσαν συμπληρωματικά. Άλλωστε, μέσω τρίτου ο 49χρονος φέρεται να προσπάθησε να πουλήσει τον Πικάσο και στην Ελλάδα.

Ο 49χρονος πάντως, δηλώνει μετανοιωμένος για την  «κλοπή του αιώνα», τονίζει τη συνεισφορά του στον εντοπισμό των πινάκων και επιμένει πως δεν υπήρχε συνεργός.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 01/07/2021