Φόβο για νέα κύμα πανδημίας προκαλεί η μετάλλαξη «Δέλτα» σε όλη την Ευρώπη. Στη χώρα μας τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα.
Δέκα δευτερόλεπτα αρκούν, λένε οι ειδικοί, για να κολλήσει κάποιος τον ιό, όταν με το αρχικό στέλεχος, απαιτούνταν 15 λεπτά στενής επαφής.
«Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11, στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε 4, οι τέσσερις, 16, στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας, 6, οι έξι 36. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας, μολύνει 9, και οι εννιά 81» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Η ευκολία και η ταχύτητα με την οποία πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα που φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος τρομάζουν. Ο ρυθμός διασποράς στην Κρήτη είναι ενδεικτικός, αφού τα 3 κρούσματα έγιναν 19 μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες.
Μάλιστα στο νησί, όλα τα περιστατικά έιναι κάτω των 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών.
Φόβοι για μεγάλη διασπορά
Περισσότερα από 29 κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» έχουν καταγραφεί συνολικά σε: Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Αχαΐα και Κορινθία. Τα 28 από αυτά αφορούν σε ενδημική μετάδοση, γεγονός που σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός τους θα αυξηθεί σημαντικά.
«Η δυναμική είναι υπέρ του στελέχους αυτού και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μεγάλη διασπορά κι έχετε ακούσει από υπεύθυνα χείλη ότι μπορεί μέχρι τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη να είναι το επικρατούν στέλεχος και στη χώρα μας» υπογράμμισε ο Χαράλαμπος Γώγος.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο ευρύς και ταχύτατος εμβολιασμός του πληθυσμού, αποτελεί κλειδί για την αναχαίτιση ενός νέου, επιδημικού κύματος από το φθινόπωρο, ενώ είναι πολλοί οι ειδικοί που εκτιμούν ότι ίσως δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε τις μάσκες.