Υγεία

Καταστήματα δύο… ταχυτήτων: Με αμιγώς εμβολιασμένους και μεικτά – Θ. Κοντογεώργης στο MEGA

30.06.2021 | 09:26 Eνσωμάτωση

Μετά την ανακοίνωση των προνομίων για τους νέους που εμβολιάζονται και το Freedom Pass, της προπληρωμένης κάρτας των 150 ευρώ, σειρά πήρε το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας και εστίασης. Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο κ. Θανάσης Κοντογεώργης Γενικός Γραμματέας Συντονισμού.

Σε δύο κατηγορίες, για αμιγώς εμβολιασμένους και μεικτούς, αναμένεται να χωριστούν από τις 15 Ιουλίου οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας.

Ειδικότερα, οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό test για να προσέρχονται σε κλειστούς χώρους, πλην κέντρων διασκέδασης (εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους και θέατρα). Το ίδιο θα ισχύει και για τα υπαίθρια (από 1/7) και κλειστά κέντρα διασκέδασης (από 15/7).

Επιπλέον, από 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε μη εμβολιασμένους, σε κλειστά και ανοιχτά γήπεδα.

Στους χώρους για αμιγώς εμβολιασμένους θα έχουν πρόσβαση όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Στον αντίποδα, στους μεικτούς χώρους θα εισέρχονται κι όσοι έχουν υποβληθεί σε μοριακό ή rapid test με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

«Κάθε αρχή και δύσκολη. Η βιοπολιτική της πανδημίας είναι σύνθετη άσκηση που χρειάζονται σύνθετες αποφάσεις που συν των χρόνων απλοποιούνται. Όσα ανακοινώθηκαν χθες θα λειτουργήσουν. Σήμερα συμπληρώνουμε 6 μήνες εμβολιαστικού προγραμμάτος. Οι πλήρως εμβολιασμένοι του γενικού πληθυσμού είναι 37%. Οι ενήλικες άνω των 18 είναι πάνω από 50%. Έχουμε ύφεση στους επιδημιολογικούς δείκτες. Είμαστε σε μια περίοδο που οφείλουμε να προχωρήσουμε σε διευκολύνσεις για τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί. Που ανέλαβαν την ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και το κοινωνικό σύνολο. Οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να αποκαταστήσουν σχεδόν το σύνολο της κοινωνικής τους ζωής.»

«Η διαδικασία θα είναι κυρίως ηλεκτρονική, θα ανακοινωθεί από το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως τις 15 Ιουλίου. Όλα θα γίνουν με το νομικό, το θεσμικό τρόπο προκειμένου να διευκολυνθούν αυτοί οι άνθρωποι και να αποτρέψουμε έναν νέο κίνδυνο. Υπάρχουν επομένως οι διευκολύνσεις για τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί, και για όσους έχουν επιλέξει να μην το κάνουν είναι χρησή ευκαιρία τώρα που υπάρχει επάρκεια να τρέξουν να κλείσουν τον εμβολιασμό τους. Είναι ένας τρόπος ενθάρρυνσης. Δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα και εκ νέου επιβάρυνση του ΕΣΥ».

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στις κυβερνητικές αποφάσεις, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε πως: «πολλοί έχουν σπεύσει από την αρχή της πανδημίας να προκαταβάλουν την αποτυχία της κυβέρνησης σε διάφορα επίπεδα, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Πέρα από το συνεχές κατηγορώ, πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνηση να τα έχει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

«Το ποσοστό των συμπολιτών μας 18-24 που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού είναι περίπου 160.000. Από τη μέρα των ανακοινώσεων διαπιστώσαμε αυξημένη συμμετοχή. Υπαρχει σαφέστατη αύξηση. Πολλές ιδιωτικές εταιρείες ανταποκρίνονται στην κάρτα ελευθερίας και δίνουν με τη σειρά τους διευκολύνσεις.», σημείωσε και διευκρίνισε ότι ο διαχωρισμός αφορά τους κλειστούς χώρους.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 30/06/2021