Ελλάδα

Περτούλι: Εγκαταστάθηκε ο πρώτος σταθμός μέτρησης κλιματικής αλλαγής

27.06.2021 | 14:21 Eνσωμάτωση

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εγκατέστησε σταθμό ο οποίος θα παρακολουθεί και θα μετρά τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στα οικοσυστήματα της χώρας.

Είναι μοναδικός στο είδος του στη χώρα μας … Είναι σταθμός μέτρησης της κλιματικής αλλαγής και έχει τοποθετηθεί στην κορυφή της πίστας του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Περτούλι.

Είναι ο πρώτος που έχει εγκατασταθεί σε τέτοιο οικοσύστημα, δηλαδή δάσος αυτής της δομής σε αυτό το υψόμετρο. Υπάρχουν κι άλλοι τέτοιοι σταθμοί, ωστόσο βρίσκονται σε αστικό περιβάλλον όπως στο Ηράκλειο Κρήτης και τον Νέστο στη Ξάνθη.

Η Ελλάδα αποκτά έτσι, ένα σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής, το οποίο θα καταγράφει τις πιθανές επιπτώσεις της στα δάση.

Στόχος του ταμείου διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι ένταξή του μέσα στους επόμενους μήνες, σε πιστοποιημένα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα σταθμών, όπως το ICOS.

Με τα δεδομένα που θα παρέχει προς το αρμόδιο επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό θα αποτελέσει βοήθημα και οδηγό σε μελλοντική λήψη αποφάσεων ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να συγκεντρώνουμε περισσότερες πολύτιμες πληροφορίες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο δικό μας τόπο.

Ο  Πρόεδρος του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Ιωάννης Γήτας μίλησε σχετικά στο Eco Γεγονότα.

Videos & Απoσπάσματα από Eco Γεγονότα - 27/06/2021