Ελλάδα

Καύσωνας διαρκείας πλήττει τη χώρα

27.06.2021 | 14:31 Eνσωμάτωση

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες πάντως είναι από τις βασικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.Ήδη το πρώτο κύμα καύσωνα για το φετινό καλοκαίρι είναι γεγονός. Βέβαια έχουμε δει και στο παρελθόν αντίστοιχες θερμοκρασίες αλλά αυτή τη φορά είναι η διάρκειά του που εντυπωσιάζει τους ειδικούς και τον κόσμο.

Στην κορύφωσή του βρίσκεται το ακραίο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας…γι’ αυτό και πολλοί έσπευσαν να δροσιστούν από τα κύματα της θάλασσας! Ο υδράργυρος μάλιστα αναμένεται να αγγίξει τους 43 βαθμούς κελσίου σε ορισμένες περιοχές.

Ωστόσο αυτό που απασχολεί τους ειδικούς δεν είναι τόσο η ένταση του καύσωνα όσο η διάρκεια του.

«Είναι αξιοσημείωτη η διάρκεια του, είναι μεγάλη ήδη και αν επιβεβαιωθούν και κάποιες ενδείξεις που υπάρχουν για νέα άνοδο της θερμοκρασίας και επιστροφή των εναέριων μαζών ιστορικά θα είναι κάτι σημαντικό σε διάρκεια και αξιοπρόσεκτο».

Οι θερμοκρασίες που έρχονται κατευθείαν από την Αφρική, φέρνουν μαζί και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης, κάνοντας την ατμόσφαιρα πιο αποπνικτική. Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο αλλά και τα νησιά ιδιαίτερα του Ιονίου.

«Συχνά σε καύσωνες βλέπουμε ένα σχετικά αυξημένο βόρειο ρεύμα στο αιγαίο, αυτή τη φορά δεν υπάρχει αυτό το βόρειο ρεύμα, οπότε δεν ανακουφίζει ιδιαίτερα νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.»

Οι αρκετά εξασθενημένοι άνεμοι αυξάνουν την υγρασία αλλά και το αίσθημα της δυσφορίας. Την ίδια ώρα το πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει και άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Videos & Απoσπάσματα από Eco Γεγονότα - 27/06/2021