Υγεία

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα – Σύσταση για χρήση μάσκας και από τους εμβολιασμένους από τον ΠΟΥ

27.06.2021 | 13:06 Eνσωμάτωση

Πυκνώνουν τα σύννεφα ανησυχίας πάνω από την Ευρώπη και τη χώρα μας εξαιτίας του παραλλαγμένου και ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού που θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων ως τα τέλη Αυγούστου.

Στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών -καθώς το εμβόλιο θεωρείται η μοναδική ασπίδα προστασίας-, οι οποίοι ξεπέρασαν πλέον χθες το φράγμα των 8 εκατομμυρίων δόσεων, με 3,5 εκατομμύρια πολίτες να έχουν λάβει και τις δυο δόσεις. Στο τραπέζι βρίσκονται νέα μέτρα τώρα, και όχι το φθινόπωρο, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε 4ο κύμα.

Το «φράγμα» των 8 εκατ. δόσεων ξεπέρασε το Σάββατο η χώρα καθώς το πρόγραμμα «Ελευθερία» εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Ήδη 3,5 εκατ. πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι με τους ειδικούς να τονίζουν ότι οι εμβολιασμοί είναι μοναδική ελπίδα για να αποφύγουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ινδική μετάλλαξη πρόκειται να επικρατήσει στη χώρα μας μέσα στον Αύγουστο.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα νέο τέταρτο κύμα αν η μετάλλαξη χτυπήσει τη χώρα πριν προλάβει να ορθώσει το τείχος ανοσίας.

Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 29 πολίτες που έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα. Πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Ηράκλειο και στην Αττική.

Έφτασε η ώρα των προνομίων – Ανακοινώνονται αύριο

Η ώρα των προνομίων για τους εμβολιασμένους έφτασε. Αύριο η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ποιες διευκολύνσεις θα έχουν οι πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν τριπλή στόχευση: Την παροχή διευκολύνσεων στους πλήρως εμβολιασμένους, που μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο υπέρ του εμβολιασμού, αλλά και την προστασία των ανεμβολίαστων πολιτών.

Έτσι, φαίνεται πως όσοι αποφασίσουν να εμβολιαστούν πλήρως θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως μπαρ και εστιατόρια, αλλά και σε πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους υψηλού συνωστισμού, όπως θέατρα, συναυλίες και γήπεδα.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να δίνεται η επιλογή στους επιχειρηματίες να διαλέξουν να έχουν covid –free επιχείρηση, και να δέχονται μόνο εμβολιασμένους με μεγαλύτερη πληρότητα, είτε όλους τους πολίτες με πιο αυστηρούς περιορισμούς, όπως μάσκες, τεστ και χαμηλότερη πληρότητα.

Οι παραπάνω διευκολύνσεις σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τεθούν από τον Ιούλιο σε εφαρμογή, αφού όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, όλος ο ενήλικος πληθυσμός μπορεί να εμβολιαστεί άμεσα εφόσον το επιθυμεί.

ΠΟΥ: Σύσταση για χρήση μάσκας ακόμη και για εμβολιασμένους

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει σε όλο τον πλανήτη από τη μετάλλαξη Δέλτα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία να βγάζει σύσταση για χρήση μάσκας και από τους εμβολιασμένους.

Η σχετική μελέτη του ΠΟΥ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στο Ισραήλ τα στοιχεία δεν είναι καλά, καθώς τα μισά κρούσματα με ινδική μετάλλαξη είχαν εμβολιαστεί.

Την ίδια ώρα, και υπό τις πιεστικές συνθήκες της μετάλλαξης, η επιτάχυνση των εμβολιασμών είναι το ένα σκέλος του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης και το άλλο είναι τα προνόμια που ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα για τους εμβολιασμένους, τα οποία θα εφαρμοστούν άμεσα.

Κυβέρνηση και ειδικοί φοβούνται μην επιταχυνθεί η διάδοση του μεταλλαγμένου ιού και χτυπηθούν ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα παιδιά, διότι αυτό θα σημάνει νέα σκληρά μέτρα από το φθινόπωρο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 27/06/2021