Υγεία

Χρούσος για AstraZeneca: Δεν εξηγήσαμε καλά το σκεπτικό της απόφασης – Τι είπε για το τείχος ανοσίας

16.06.2021 | 09:19

«Δεν πήγε τίποτα λάθος. Παρεξηγήθηκε η ανακοίνωση της Εθνική Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΠ) για το AstraZeneca. Τα πράγματα δεν άλλαξαν» σημείωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» o Γιώργος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας και μέλος της ΕΕΠ.

«Έχουμε τέσσερα καλά εμβόλια με ελάχιστες παρενέργειες. Η Επιτροπή αποφάσισε από 30χρονων να ανεβάσει στα 60 το όριο, λόγω της φοβίας στον πληθυσμό, κυρίως για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, όπου έχουμε αυτά τα πάρα πολύ σπάνια φαινόμενα της θρόμβωσης και της θρομβοπενίας» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο η ανακοίνωση έγινε γιατί άλλαξαν οι επιδημιολογικές συνθήκες. «Πριν ένα μήνα μπορούσε να κολλήσει πιο εύκολα τον ιό. Τώρα, με το τείχος της ανοσίας που έχει χτιστεί, είναι πολύ πιο δύσκολο. Ο κίνδυνος έχει ελαττωθεί. Το έβγαλε η επιτροπή από την μέση (σ.σ. το AstraZeneca) για να αποφευχθούν οι φοβίες που υπάρχουν. Η Επιτροπή το έκανε για καλό, όχι για να δημιουργήσει ανησυχία».

Όπως είπε ο γιατρός, η απόφαση για το AstraZeneca στην Επιτροπή ήταν ομόφωνη. «Μάλλον κάναμε λάθος γιατί δεν εξηγήσαμε το σκεπτικό καλά».

Τείχος ανοσίας
Παράλληλα, ο κ. Χρούσος υποστήριξε ότι ήδη έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας και πως «με λίγη προσπάθεια ακόμα θα απαλλαγούμε τελείως από τον κορωνοϊό. Όταν φτάσουμε στο 80%. Ένα εκατομμύριο δόσεις ακόμα».

Όπως εξήγησε, σε αυτούς που έχουν ανοσία περιλαμβάνονται: οι πλήρως εμβολιασμένοι, όσοι έκαναν την πρώτη δόση αλλά και όσοι νόσησαν από την Covid 19. «Όταν αυτοί συνολικά φθάσουν στο 80% θα απελευθερωθούμε από την πανδημία. Θα πετάξουμε τις μάσκες, θα γίνουμε αυτό που ήμασταν πριν. Αυτό προχωράει ραγδαία».

Τέλος, συνέστησε όσοι έκαναν με AstraZeneca την πρώτη δόση εμβολίου να κάνουν και την δεύτερη. «Είναι προστατευτική και εναντίον της ινδικής μετάλλαξης που εξαπλώνεται. Επίσης στην δεύτερη δόση δεν είδαμε επιπλοκές του AstraZeneca. Οι ελάχιστες επιπλοκές που είδαμε ήταν στην πρώτη δόση».

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 16/06/2021

Υγεία