Ελλάδα

Απεργία: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Δεν απεργούν εκπαιδευτικοί & όσοι εμπλέκονται με τις Πανελλαδικές

15.06.2021 | 20:16 Eνσωμάτωση

Μια κατεπείγουσα προσφυγή στη δικαιοσύνη, σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση αλλά αναστάτωση κυρίως σε μαθητές και τις οικογένειές τους προκάλεσε η αρχική απόφαση της ΑΔΕΔΥ να προκυρήξει για αύριο 24ωρη απεργία.

Αναστάτωση και πολιτική αντιπαράθεση προκλήθηκε μετά την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για 24ωρη απεργία αύριο Τετάρτη, αλλά και την κίνηση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως να ζητήσει με κατεπείγουσα αγωγή να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική με την αιτιολογία πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι Πανελλήνιες εξετάσεις και στην απεργία θα συμμετείχαν καθηγητές αλλά και εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς.

«Εμείς σαν ΟΛΜΕ ζητήσαμε από την ΑΔΕΔΥ την εξαίρεση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας, πριν την ενέργεια της κυρίας υπουργού. Που σημαίνει ότι η κυρία Κεραμέως έκρουσε ανοικτές θύρες» σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών αντέτειναν ότι ήδη έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις για τη διευκόλυνση των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων και ζήτησαν να απορριφθεί ως άνευ αντικειμένου.

Αναδίπλωση μετά τις αντιδράσεις

Πάντως χρειάστηκαν αρκετές ώρες αγωνίας μαθητών, γονέων και καθηγητών για να ανακοινώσει η ΑΔΕΔΥ αργά το μεσημέρι πως από την 24ωρη απεργία εξαιρείται η ΟΛΜΕ και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελληνίων.

Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία τη στιγμή που δεν πράττει το ίδιο η ΓΣΕΕ προκάλεσε την αντίδραση και γονέων που τα παιδιά τους παίρνουν μέρος στις Πανελλήνιες.

Ο υπουργός Εργασίας, ανέβασε βίντεο στο twitter με το οποίο στρέφεται κατά των συνδικαλιστών της ΑΔΕΔΥ. «Σε αντίθεση με τα εργατοπατερικά κόμματα της Αριστεράς, εμείς πιστεύουμε ότι τα συνδικάτα υπάρχουν για να υπηρετούν τους εργαζόμενους. Κι όχι οι εργαζόμενοι τα συνδικάτα! Γι’ αυτό με το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας μπαίνουν νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τον συνδικαλισμό» υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης.

«Οι εκπαιδευτικοί στα εξεταστικά κέντρα, οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται με τις εξετάσεις και τα συλλογικά όργανα όλων των εργαζομένων γνωρίζουν πως να προστατέψουν τον αγώνα τους και να χτίσουν τείχος στις συκοφαντίες» ανέφερε το ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αποφάσισαν να μετατρέψουν την απεργία σε στάση εργασίας προκειμένου οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων να μπορούν να μεταβούν στα εξεταστικά κέντρα.

Επισήμαναν πως τροποποιούν τις κινητοποιήσεις τους:
  • Τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας που μετέτρεψαν το 24ωρο απεργιακό αίτημα σε στάση εργασίας από τη 13.00 μέχρι τις 17.00 το απόγευμα
  • Το Μετρό και τα μέσα σταθερής τροχιάς, τα 8 από 9 σωματεία προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 09.00 π.μ μέχρι τη λήξη της βάρδιας

Διαμαρτυρία με σκηνές συμβασιούχων σε προνοιακές δομές

Επικουρικοί υπάλληλοι προνοιακών μονάδων έκαναν το απόγευμα της Τρίτης διαμαρτυρία σε σκηνές μπροστά από το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για συμβασιούχους από το 2014, οι οποίοι, μετά από τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ τις οποίες δεν κατάφεραν να περάσουν, δε θα μονιμοποιηθούν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/06/2021