Κόσμος

Θαλάσσια ρύπανση: Τα πακέτα takeaway φαγητού είναι από τα πιο διαδεδομένα πλαστικά σκουπίδια στους ωκεανούς

14.06.2021 | 14:00 Eνσωμάτωση

Ερευνητές ανέλυσαν διεθνείς καταλόγους με περισσότερα από 12 εκατομμύρια τεμάχια σκουπιδιών που βρέθηκαν σε ποταμούς, ωκεανούς, ακτογραμμές και τον βυθό της θάλασσας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, οχτώ στα δέκα ήταν φτιαγμένα από πλαστικά.

Πλαστικές σακούλες μίας χρήσης, πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες φαγητού και περιτυλίγματα τροφών, είναι τα τέσσερα πιο διαδεδομένα σκουπίδια που μολύνουν τους ωκεανούς. Αντιστοιχούν περίπου στα μισά ανθρωπογενή σκουπίδια, σύμφωνα με έρευνα.

Η πανδημία του κορωνοϊού αύξησε παγκοσμίως την κατανάλωσης στις συσκευασίες φαγητού από delivery και στα περιτυλίγματα από online αγορές.

«Ήταν σοκαριστικό να ανακαλύψουμε πως σακούλες, μπουκάλια, κουτιά φαγητού και μαχαιροπίρουνα, μαζί με περιτυλίγματα τροφών, αντιστοιχούν σχεδόν στα μισά ανθρώπινα αντικείμενα σε παγκόσμια κλίμακα.»

Εκτός των σκουπιδιών που σχετίζονται με take away φαγητά και ποτά, συχνά στους ωκεανούς συναντάμε είδη αλιευτικού εξοπλισμού, συνθετικά σχοινιά, βιομηχανικές συσκευασίες, πλαστικά καπάκια, κουτάκια ποτών και αναψυκτικών και γυάλινα μπουκάλια.

Για την αντιμετώπιση της ρύπανσης οι ειδικοί προτείνουν την αντικατάσταση των πλαστικών συσκευασιών με βιοδιασπώμενες, την απαγόρευση των πλαστικών που μπορούν να αποφευχθούν όπως οι πλαστικές σακούλες αλλά και κίνητρα προς τους καταναλωτές για την επιστροφή συσκευασιών.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 14/06/2021