Πολιτική

ΝΑΤΟ: Στόχος να συντηρηθεί η αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά

13.06.2021 | 13:40 Eνσωμάτωση

Kρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ λαμβάνει χλωρα αύριο στις Βρυξέλλες όπου οι συναντήσεις στο περιθώριο μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν αλλά και του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν με τον Ερντογάν έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα ελληνοτουρκικά.

Γενικός στόχος του ΝΑΤΟ είναι να συντηρηθεί το κλίμα αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας μέσα στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

Πάντως βασικό θέμα είναι η Ρωσία και η Κίνα. Η Ρωσία από «στρατηγικός εταίρος» που θεωρείται σήμερα μπαίνει στην κατηγορία «σοβαρή απειλή» για τη Δύση ενώ από ό,τι φαίνεται η Κίνα θα θεωρηθεί «πρόκληση» και όχι άμεση απειλή.

Είναι γνωστό επίσης  ότι όσο πιο αντιρωσική γίνεται η Δύση τόσο πιο σημαντική για το ΝΑΤΟ καθίσταται η Τουρκία.

Σε ότι αφορά στο θέμα των S-400 η Τουρκία είναι στρυμωγμένη διότι και να θέλει επιστρέψει τους πυραύλους S-400 στη Ρωσία πλέον δεν μπορεί, καθώς θα πληγεί σοβαρά το κύρος της εξωτερικής της πολιτικής.

Πάντως κυκλοφορούν και περίεργες φήμες στους νατοϊκούς διαδρόμους, που φέρουν τον Ερντογάν να θέλει να εγκαταστήσει τους πυραύλους στην Άγκυρα φοβούμενος ότι εάν υπάρξει και άλλο πραξικόπημα τότε αυτό θα έρθει από αέρος.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 13/06/2021