Κόσμος

Τρωική ασπίδα: Περισσότερες από 800 συλλήψεις παγκοσμίως – Βαρύ πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα

09.06.2021 | 13:32

Η επιχείρηση «τρωική ασπίδα», η μεγαλύτερη επιχείρηση συνεργασίας διωκτικών αρχών στον κόσμο, γιγαντώθηκε όταν ένας αρχιμαφιόζος τουρκικής καταγωγής χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το λογισμικό κρυπτογράφησης μηνυμάτων που κατασκεύασε το FBI.

Ο Χακάν Αγίκ, ο μαφιόζος του Facebook όπως είναι γνωστός στους κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος, ήταν ο άνθρωπος κλειδί για το FBI.

Ο Τουρκικής καταγωγής κακοποιός, που έχει έδρα του την Αυστραλία, ήταν ο άνθρωπος που πρώτος χρησιμοποίησε το ANOM, το λογισμικό κρυπτογράφησης που δημιούργησε το FBI για να μπει στα άδυτα του υποκόσμου.

Οι διωκτικές αρχές της Αυστραλίας τονίζουν πως ο αρχιμαφιόζος ήταν ο άνθρωπος που γιγάντωσε την χρήση του ANOM και έφερε στα δίχτυα των διωκτικών αρχών περισσότερα από 220 άτομα στη χώρα αλλά και συνολικά 800 στον πλανήτη.

Ο Αγίκ ήταν απόλυτα σίγουρος πως το λογισμικό κρυπτογράφησης ήταν το ασφαλέστερο μέσο επικοινωνίας για την εγκληματική του δράση.

Στην επιχείρηση «τρωική ασπίδα» στην οποία για πρώτη φορά συνεργάστηκαν 16 χώρες για διάστημα 18 μηνών, μέσα σε μερικές ώρες κατάφερε να κάνει το παγκόσμιο έγκλημα να ματώσει.

Περισσότεροι από 8 τόνοι κοκαΐνης, 300 όπλα, 45 εκατομμύρια δολάρια και δεκάδες πολυτελή αυτοκίνητα και μηχανές ήταν μόνο κάποια από τα οφέλη της επιχείρησης.

Με την επιχείρηση αυτήν οι διωκτικές αρχές του πλανήτη έκαναν το πρώτο βήμα ενάντια στο εξελιγμένο τεχνολογικά και οικονομικά έγκλημα.

Ο Τύπος στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνει πως τα επόμενα βήματα για τις αρχές θα είναι σίγουρα πιο δύσκολα καθώς οι κακοποιοί στον πλανήτη θα είναι πλέον πολύ πιο προσεκτικοί.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 09/06/2021

Κόσμος