Ελλάδα

Συνταγματική η απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων εργαζομένων σε χώρους εργασίας

09.06.2021 | 19:56 Eνσωμάτωση

Με μία δήλωση «βόμβα» ο υπουργός Ανάπτυξης άνοιξε σήμερα το θεμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε κλάδους εργαζομένων.

Όπως είπε ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου μπορεί να απολύσει τον εργαζόμενο εάν εκείνος, δεν έχει εμβολιαστεί και θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση.

«Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμπολίτες του και συναδέλφους του δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως λένε νομικοί στο MEGA, για λόγους δημόσιας υγείας μπορεί ο εργοδότης να απολύσει τον εργαζόμενο. «Εάν ο εργαζόμενος αποτελεί κίνδυνο για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, θεωρώ ότι δεν είναι παράνομη η απόλυσή του, εφόσον δεν τηρεί κάποιους κανόνες που προστατεύουν τη δημόσια υγεία» σημείωσε ο νομικός Βασίλης Χειρδάρης.

«Έρχονται» υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Από το Φθινόπωρο όπως φαίνεται «έρχονται» υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως υγειονομικοί και εργαζόμενοι στα γηροκομεία, ενώ έχει ήδη αρχίσει το μέτρο για τους πυροσβέστες της ΕΜΑΚ.

Δεν υπάρχει λόγος αντισυνταγματικότητας στην υποχρεωτικότα του εμβολιασμού, κοινωνικών ομάδων που το επαγγελμα τους είναι συνυφασμένο με το να σώζουν ζωές δηλώσε ο συνταγματολόγος Αντωνης Μανιτάκης.

«Για μένα είναι προφανές ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος αντισυνταγματικότητας για τον εξαναγκαστικό θα έλεγα εμβολιασμό ορισμένων κοινωνικών ομάδων, κυρίως αυτών που το επάγγελμά τους και το λειτούργημά τους έχουν ταχθεί να περιθάλπουν ασθενείς και να σώζουν ζωές» σημείωσε ο κ. Μανιτάκης.

Εργαζόμενοι για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης και πρέπει να είμαστε εμβολιασμένοι λέει στην κάμερα του MEGA ο νοσηλευτής της μονάδας λοιμώξεων Covid του Λαϊκού νοσοκομειου Νίκος Ορφανός.

Η βεντάλια των επαγγελμάτων όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνει στους υποχρεωτικά εμβολιασμενους και τους εκπαιδευτικούς που ειναι θετικά προσκέιμενοι και ζητούν διάλογο με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Θετικά ανταποκρινονται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό αστυνομικοί και πυροσβέστες. «Οι Έλληνες αστυνομικοί εμβολιάστηκαν και εμβολιάζονται και επιθυμούν εκτός από μεμονωμένων περιπτώσεων που λόγω προβλημάτων υγείας έχουν λάβει διαφορετικές οδηγίες από τους γιατρούς τους» τόνισε ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

«Υπηρετούμε το κοινωνικό σύνολο και το δημόσιο συμφέρον και υπακούμε στους νόμους και τις επιταγές της Ελληνικής πολιτείας» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος.

Η κυβέρνηση περιμένει το πράσινο φως από την επιτροπή βιοηθικής για να προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αρχικά σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε γηροκομεία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 09/06/2021