Ελλάδα

Στο τραπέζι ο αποκλεισμός των μη εμβολιασμένων από εστιατόρια και μπαρ

09.06.2021 | 20:00

Για τα καλά έχει ανοίξει η συζήτηση ανάμεσα σε πολίτες και επιχειρηματίες για ενδεχόμενο μπλόκο σε μη εμβολιασμένους σε μπαρ και ετσιατόρια μετά και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Οι εστιάτορες βλέπουν θετικά το μέτρο καθώς όπως λένε δεν θέλουν να δουν ξανά τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν εκφράζουν όμως κάποιους προβληματισμούς για το πόσο εύκολο θα είναι να εφαρμοστεί... Νόμιμο δικαίωμα των εστιατόρων λένε οι ειδικοί. Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες.

Έτοιμοι να δημιουργήσουν covid free μαγαζιά στην εστίαση εμφανίζονται πολλοί επιχειρηματίες προκειμένου να μη δουν ξανά τις επιχειρήσεις τους να κατεβάζουν ρολά.

Με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για 4ο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο οι άνθρωποι του κλάδου δείχνουν να συμφωνούν στην εφαρμογή των covid free καταστημάτων.

Ωστόσο, κάποιοι επιχειρηματίες ανησυχούν για το πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους, επιλέγοντας ουσιαστικά μόνο τους εμβολιασμένους πελάτες, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να έχει αντίκτυπο και στους τζίρους τους.

Και οι εργαζόμενοι της εστίασης δηλώνουν θετικοί στον πλήρη εμβολιασμό των επιχειρήσεων όπου εργάζονται, για να μη βρεθούν και πάλι σε αναστολή.

Ορισμένοι πολίτες κάνουν λόγο για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, χωρίς ωστόσο να ισχύει κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει νομικός στο mega.

«Οι οποιοιδήποτε περιορισμοί εφόσον δεν είναι απόλυτοι περιορισμοί και δεν ακυρώνουν δικαιώματα, απλώς τα περιορίζουν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, τότε είναι τόσο συμβατοί με το σύνταγμα, όσο και με την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.»

«Είμαστε υπέρ κάθε συγκεκριμένου μέτρου που παρέχει κίνητρα και διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους. Όμως αρκετά πια με τις πρόχειρες, αντικρουόμενες και ασόβαρες εξαγγελίες των Κυβερνητικών στελεχών κάθε μέρα στα μέσα ενημέρωσης.»

Στην Κύπρο πάντως, το μοντέλο με τα covid free μαγαζία στην εστίαση είναι σε ισχύ, καθώς η προσκόμιση SafePass είναι απαραίτητη σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Την ώρα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθημερινά φέρνούν όλο και περισσότερο στο προσκήνιο το θέμα της παροχής προνομίων σε όσους εμβολιάζονται, αλλά και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού.

Ο χειμώνας που έρχεται είναι σίγουρο ότι θα είναι ένας διαφορετικός χειμώνας για να δούμε αν μαζί με το ονοματεπώνυμο της κράτησης ή το εισητήριο θα πρέπει να έχουμε μαζί μας και το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός άφησε ουσιαστικά ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν covid-free μαγαζιά στην εστίαση, λέγοντας πως παραδείγματος χάριν κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους.

Τα προνόμια σε εστιατόρια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και άλλους χώρους, όπως σε κινηματογράφους και καφετέριες, θα είναι μόνο ένα σκέλος του… «πακέτου προνομίων» για τους εμβολιασμένους.

Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι είναι θετικοί για το μέτρο που ενδέχεται να ισχύσει από τον Σεπτέμβριο αλλά εκφράζουν τους προβληματισμούς τους.

«Όλος ο πληθυσμός να εμβολιαστεί ώστε πελάτες και εργαζόμενοι να αισθάνονται ασφαλείς. Το μέτρο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Είναι δύσκολο να υπάρχει ένας άνθρωπος στην πόρτα που θα δέχεται ή όχι έναν άνθρωπο στο κατάστημα», ανέφερε ο κ. Αργύρης Κρεατσούλης υπεύθυνος καταστήματος εστίασης.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 09/06/2021

Ελλάδα