Κόσμος

Πάνω από 800 συλλήψεις σε παγκόσμια επιχείρηση κατά του οργανωμένου εγκλήματος

09.06.2021 | 07:08

Την κωδική ονομασία Τρωική Ασπίδα φέρει η επιχείρηση που στήθηκε από το FBI και την Europol για την εξάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος σε ολόλκληρο τον κόσμο που κορυφώθηκε χτες. 12.000 συσκευές αποκάλυψαν τη δράση 300 εγκληματικών οργανώσεων σε περισσότερες από 100 χώρες. Σε λίγες ώρες έγιναν 800 συλλήψεις και κατασχέθηκαν τόνοι κοκαΐνης.

Πάνοπλες ομάδες αστυνομικών εισβάλλουν συντονισμένα σε σπίτια και κρησφύγετα μελών του οργανωμένου εγκλήματος σε ολόκληρο τον κόσμο…

Η επιχείρηση “τρωική ασπίδα” έφτασε εχτές στην κορύφωσή της.

Η επιχείρηση πήρε το όνομά της από τον Δούρειο Ίππο και οργανώθηκε από το FBI σε συνεργασία με την Europol και τις αστυνομικές αρχές πολλών χωρών, που παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες των κακοποιών τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο

Το FBI από το 2018 δημιούργησε ένα πρόγραμμα κρυπτογράφησης συνομιλιών, το ANOM. Την ίδια στιγμή η Europol προχωρούσε στην παύση λειτουργίας αντίστοιχων λογισμικών, ωθώντας ουσιαστικά τους κακοποιούς στην χρήση μίας υπηρεσίας που έστελνε όλα τους τα μηνύματα στις ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Περισσότερες από 12.000 συσκευές κρυπτογράφησης χρησιμοποιήθηκαν για πάνω από 300 εγκληματικές οργανώσεις σε εκατό και πλέον χώρες.»

Στην “τρωική ασπίδα” συνεργάστηκαν για 18 μήνες υπηρεσίες από 16 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Μέσα σε μερικές μόλις ώρες έγιναν περισσότερες από 800 συλλήψεις και κατασχέθηκαν 8 τόνοι κοκαΐνης. Περισσότερες από 700 τοποθεσίες έγιναν φύλλο και φτερό από τις αστυνομικές αρχές ενώ δεσμεύθηκαν οχήματα, μηχανές, όπλα και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Η επιχείρηση σύμφωνα με το FBI έσωσε δεκάδες ζωές.

«Δεν είναι μόνο ο αριθμός συλλήψεων και κατασχέσεων αλλά υπήρξαν και 100 απειλές θανάτου που αποτρέψαμε.»

Η επιχείρηση τρωική ασπίδα είναι η πρώτη στην οποία συνεργάστηκαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα υπηρεσίες δίωξης του εγκλήματος από τόσες χώρες. Το FBI σημειώνει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μεγάλα χτυπήματα οργανωμένο έγκλημα.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 09/06/2021

Κόσμος