Ελλάδα

Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης επιστρέφουν στις αποθήκες τα self-tests – Τέλος τα δωρεάν τεστ και από τα φαρμακεία στην Πάτρα

09.06.2021 | 13:09

«Εμπλοκή» έχει προκληθεί με την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να σταματήσει στις 19 Ιουνίου τη δωρεάν διάθεση των self-tests.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι δεν πρόκειται για αιφνιδιασμό, αλλά για συμφωνία που είχε γίνει με την κυβέρνηση εξ’ αρχής, η οποία όμως δεν είχε γίνει γνωστή στους πολίτες. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος ,τόνισε ότι η δωρεάν διάθεση θα συνεχιστεί μέσω άλλων δικτύων.

Το Σάββατο 19 Ιουνίου είναι η τελευταία ημέρα που τα φαρμακεία θα διαθέτουν στους πολίτες δωρεάν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει πώς και από που θα συνεχιστεί η δωρεάν διάθεσή τους.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση έχει ήδη λήξει από την περασμένη Κυριακή. Οι φαρμακοποιοί αισθάνονται ανακουφισμένοι, αφού όπως λένε τα φαρμακεία είχαν μετατραπεί σε κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, ενώ υπήρχε και κίνδυνος διασποράς του ιού.

Την ολοκλήρωση της διανομής από τα φαρμακεία παραδέχθηκε και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος ωστόσο δε διευκρίνισε από που θα γίνεται η διάθεσή τους.

Την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών.

Οι φαρμακοποιοί της Αχαΐας σταμάτησαν από χθες τη δωρεάν διάθεση self-tests υποστηρίζοντας ότι έχουν αυξηθεί οι υποχρεώσεις τους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Τέλος από σήμερα τα τεστ στη Θεσσαλονίκη

«Σε αναστολή της διάθεσης των κρατικών self-tests προχωρούν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο ΦΣΘ εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Ήδη από το πρωί, πολλοί Θεσσαλονικείς οι οποίοι μετέβησαν σε φαρμακεία για να πάρουν τα δωρεάν self-test που δικαιούνται, έφυγαν με άδεια χέρια.

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 09/06/2021

Ελλάδα