Πολιτική

Γενική απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο & «πόλεμος» φαρμακείων – κυβέρνησης για τα self-tests: Γκιουλέκας, Αυγέρη και Κατρίνης στο Mega

09.06.2021 | 10:03 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησαν οι κ.κ. Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής της ΝΔ, Δώρα Αυγέρη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., αναφορικά με τη σύγχυση γύρω από το θέμα των self-tests και το από που θα διατίθενται από εδώ και πέρα, αλλά και το εργασιακό νομοσχέδιο, ενόψει και της γενικής απεργίας που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη.

Η δύσκολη εξίσωση των self-tests και από πού θα διατίθενται

«Καταλαβαίνω τους φαρμακοποιούς, πρέπει να βρεθεί μια λύση. Αλλά και αυτές οι αποφάσεις, φεύγουμε και τα κλείνουμε όλα σε αποθήκες, είναι αποφάσεις βιαστικές. Δεν ξέρω πώς προκλήθηκε το θέμα αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρεθεί μια λύση μεταξύ του υπουργείου και των φαρμακοποιών. Ασφαλώς και η ευθύνη είναι στο υπουργείο και πρέπει να βρεθεί λύση, τα self-tests είναι απαραίτητο εργαλείο για την αντιμετώπισης της πανδημίας. Σαφώς και δεν πρέπει να φτάνουμε στο παρά πέντε. Αλλά και οι φαρμακοποιοί είναι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Είμαι βέβαιος ότι άμεσα θα βρεθεί λύση για να τελειώνει το ζήτημα», σχολίασε σχετικά ο κ. Γκιουλέκας.

«Έχουμε την ταλαιπωρία του κόσμου που πρέπει να κάνει υποχρεωτικά και δωρεάν ένα self-test, αλλά με απόφαση της κυβέρνηση αυτό δεν γίνεται. Το ζήτημα είναι, θα εξακολουθήσει να ισχύει το δωρεάν self-test; Ακόμα δεν έχουμε απόφαση και ανακοίνωση από τη μεριά της κυβέρνησης. Όλη αυτή η συζήτηση γίνεται απουσία της κυβέρνησης. Μια μέρα ξαφνικά, χωρίς να προηγηθεί καμία εισήγηση επιστημόνων, η κυβέρνηση έβαλε στη ζωή μας τα self-tests. Επένδυσε πάρα πολύ σε αυτό, και είπε ότι δύο φορές την εβδομάδα θα γίνονται δωρεάν. Η κυβέρνηση ανέθεσε με συνοπτικές διαδικασίες σε εταιρίες – φαντάσματα αναθέσεις εκατομμυρίων για την προμήθεια των self-tests. Μέσα σε μία μέρα έδωσε τις παραγγελίες αλλού, και δύο εβδομάδες μετά από την εφαρμογή του μέτρου αφαιρέθηκε το ένα self-test από τα σχολεία, και τα δύο έγιναν ένα», είπε από την πλευρά της η κ. Αυγέρη.

«Προέχει να μην προκληθεί ταλαιπωρία στους πολίτες, τα self-tests είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Όλα αυτά προκαλούνται από μία ανάρτηση και όχι επίσημη κυβερνητική απόφαση, του κ. Σκέρτσου, που αιφνιδίως – όπως φαίνεται, γιατί δε δικαιολογούνται αλλιώς οι αντιδράσεις -, αποφάσισε να γίνεται η διανομή των self-tests και από άλλα κανάλια. Και οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να αναλογιστούν την ευθύνη που τους αναλογεί. Γίνεται προσπάθεια από όλο το πολιτικό φάσμα ώστε να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού. Νομίζω επειδή είναι ιατροτεχνολογικό προϊόν και απαιτείται και το ΑΜΚΑ του πολίτη, θα πρέπει τα σούπερ μάρκετς να είναι η δεύτερη η τρίτη επιλογή. Θα πρέπει να συνεχίσουν τα self-tests να διατίθεται από τα φαρμακεία. Πρέπει όμως να καταλάβουμε και οι φαρμακοποιοί ότι η λύση δεν είναι να δημιουργούν αναστάτωση στους πολίτες. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τώρα συγκεκριμένη λύση», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Γενική απεργία αύριο λόγω του νέου εργασιακού νομοσχεδίου

«Ήδη υπήρξε το στάδιο της διαβούλευσης, υπάρχει επεξεργασία στις επιτροπές της Βουλής και συζήτηση στην Ολομέλεια. Ο διάλογος είναι ανοιχτός. Δεν είναι κάτι δογματικό που έφερε η κυβέρνηση μέσα σε μία νύχτα. Δεν αλλάζει το οχτάωρο, το οχτάωρο προστατεύεται και το ίδιο και το 40ωρο την εβδομάδα. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας που υπήρχαν έτσι και αλλιώς, τώρα θεσμοθετούνται. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας υπήρχαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ήταν κυβέρνηση συμφωνούσε και τα επέτρεπε, και τώρα που είναι αντιπολίτευση τα αντιστρατεύεται», είπε ο κ. Γκιουλέκας αναφορικά με τις αντιδράσεις γύρω από το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

«Αύριο θα βγει στους δρόμους όλη αντιπολίτευση και όλη η κοινωνία. Η κυβέρνηση δεν πείθει, και δεν ακούει τις ενστάσεις. Δεν ακούει τις ενστάσεις ούτε των συνδικαλιστών της ΝΔ. Το κυριότερο είναι ότι δεν ακούγεται η φωνή των βουλευτών της ΝΔ και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Η κ. Άννα Ευθυμίου έχει εκφράσει τις ενστάσεις της και για το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, και λέει ότι η σχέση εργαζόμενου – εργοδότη δεν είναι ισότιμη. Και το κυριότερο που λέει είναι ότι η εμπειρία ετών των ελαστικών σχέσεων εργασίας, δεν απέδωσε. Αυτά δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα λένε οι βουλευτές της ΝΔ», είπε από την πλευρά της η κ. Αυγέρη.

«Μιλάμε για μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης που αλλάζει την καθημερινότητα των πολιτών. Εμείς ως ΚΙΝ.ΑΛ. έχουμε εκφράσει από την αρχή την κάθετη αντίδρασή μας. Νομίζω ότι όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού είναι εις βάρος των εργαζομένων. Η κυβέρνηση θεσμοθετεί μια ευελιξία στα όρια της ασυδοσίας υπέρ των εργοδοτών, και το κάνει τώρα που είμαστε σε μια φάση μετάβασης της οικονομίας, που οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν πώς και αν θα λειτουργήσουν μετά το καλοκαίρι. Δεν προστατεύει τους εργαζόμενους που είναι σε ευάλωτη φάση. Αντί να έρθει τώρα η κυβέρνηση να θωρακίσει τα δικαιώματά τους, ουσιαστικά απελευθερώνει τις απολύσεις, προωθεί τις ατομικές συμβάσεις έναντι των συλλογικών. Ακόμα και οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ευρύτατη πλειοψηφία των πολιτών να αντιτίθεται», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Κατρίνης.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 09/06/2021