Κόσμος

Τουρκία: Η θαλάσσια βλέννα δεν απειλεί τις ελληνικές ακτές

08.06.2021 | 13:55 Eνσωμάτωση

Νότια της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησαν οι ενέργειες για τον καθαρισμό της βλέννας που έχει κατακλείσει τις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά και απειλεί τουριστικά θέρετρα της περιοχής, τη θαλάσσια ζωή και την αλιευτική βιομηχανία. Ερευνάται μάλιστα και το ενδεχόμενο να την αξιοποιήσουν στις γεωργικές καλλιέργειες.

Λιμάνια. Ακτές και ολόκληρα τμήματα της θάλασσας του Μαρμαρά έχουν καλυφθεί από την παχύρευστη βλέννα που οφείλεται στην υπερανάπτυξη φυτοπλαγκτόν. Η ίδια εικόνα και στο βυθό. Έχει δημιουργήσει πλέον ασφυκτικές συνθήκες για τη θαλάσσια ζωή ενώ αρκετοί οργανισμοί ενδέχεται να μην επιβιώσουν. Ξεκίνησαν ωστόσο οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να την απομακρύνουν.

Τo τμήμα Βιομηχανικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Προύσας συλλέγει δείγματα από τη θαλάσσια βλέννα προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς, όπως στη γεωργία και να μετατραπεί σε λίπασμα.

Ειδικοί υποστηρίζουν πως οι ελληνικές θάλασσες δεν επηρεάζονται από τις άμορφες μάζες από φυτοπλαγκτόν που γέμισαν τον Μαρμαρά. Ωστόσο, ένα αντίστοιχο φαινόμενο εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο στο Βόρειο Αιγαίο που έκανε όμως τον κύκλο του.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/06/2021