Ελλάδα

Λειψοί: Η οικολογία ως τρόπος ζωής – Ο δήμαρχος εξηγεί πώς το νησί έγινε οικολογικά «πράσινο»

06.06.2021 | 14:39 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Eco Γεγονότα μίλησε ο δήμαρχος των Λειψών, Φώτης Μάγγος, αναφορικά με το πώς κατάφεραν οι Λειψοί να γίνουν έναν οικολογικά «πράσινο» νησί, αλλά και για τις οικολογικές δράσεις που προγραμματίζονται για το μέλλον.

«Τα τελευταία χρόνια, ο δήμος με τη στενή συνεργασία και των κατοίκων έχει καταφέρει άθλους, αναλογικά και με το μέγεθος του νησιού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, είμαστε στις πρώτες θέσεις ανάμεσα σε όλους τους δήμους της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στην καθαρότητα υλικού και στο ποσοστό ανακύκλωσης ανά κάτοικο. Εφαρμόζουμε ένα πρωτοποριακό σύστημα διαλογής στην πηγή. Το κάθε νοικοκυριό κάνει μία προδιαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και συγκεκριμένες μέρες και ώρες πηγαίνει η υπηρεσία καθαριότητας και παίρνει τα διαχωρισμένα πλέον υλικά που μετά τα επεξεργάζεται περαιτέρω», είπε ο κ. Μάγγος.

«Το δεύτερο σημαντικό που έχουμε καταφέρει σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του νησιού είναι να καταργήσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης. Ήρθαμε σε συμφωνία με όλους τους επιχειρηματίες και τους πείσαμε ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, και το δέχτηκαν σε ποσοστό γύρω στο 90% και το εφαρμόζουμε», συνέχισε ο ίδιος.

«Έχουμε τοποθετήσει και αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα στον οδικό φωτισμό, ενώ η επόμενη δράση είναι να παρέχουμε πόσιμο νερό στο κάθε σπίτι. Ήδη υπάρχουν water kiosks, αλλά αφού παράγουμε πόσιμο νερό με τη μονάδα αφαλάτωσης που έχουμε τοποθετήσει, σε λίγους μήνες οι κάτοικοι θα ανοίγουν τη βρύση τους και θα έχουν πόσιμο νερό», πρόσθεσε.

Videos & Απoσπάσματα από Eco Γεγονότα - 06/06/2021