Ελλάδα

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και στον οικολογικό τουρισμό

06.06.2021 | 14:03

Πριν χρόνια ίσως να έμοιαζε απίθανο. Πλέον, όμως, όλο και περισσότερα ελληνικά νησιά προσφέρουν διακοπές με μηδενικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και στον οικολογικό τουρισμό.

Η Αστυπάλαια μεταμορφώνεται στο πρώτο «έξυπνο» και περιβαλλοντικά «πράσινο» νησί της Μεσογείου. Το νησί της Πεταλούδας, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του εκεί την Τετάρτη, ανοίγει μια πύλη για ένα πιο καθαρό, πιο αειφόρο κόσμο.

Είναι ένα σημαντικό γρανάζι στη συλλογική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, και δεν είναι το μόνο ελληνικό νησί που «τρέχει» ήδη στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Πράσινα» νησιά

Η Αστυπάλαια, η Αλόννησος, η Τήλος, ο Άη Στράτης, η Κύθνος και οι Λειψοί έχουν εξαλείψει τις πλαστικές συσκευασίες, προωθούν την ηλεκτροκίνηση και χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κάποια από αυτά τα διαμάντια μας στις ελληνικές θάλασσες έχουν μάλιστα βραβευτεί.

Όπως η Αλόννησος. Νησί που προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura, της Ε.Ε. και μεταξύ άλλων έχει πάρει βραβείο γιατί έχει σχεδόν εξαλείψει τη χρήση της πλαστικής σακούλας. Ντόπιοι και επισκέπτες χρησιμοποιούν χάρτινες και επαναχρησιμοποιούμενες ενώ διανέμονται ακόμη και βαμβακερές.

Η Τήλος επίσης θεωρείται ότι είναι το πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου καθώς τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από αιολική και ηλιακή ενέργεια. Όσοι μάλιστα λατρεύουν τα σπάνια πτηνά, επιβάλλεται να το επισκεφτούν, καθώς φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό από αυτά και η βιοποικιλότητα του νησιού είναι εντυπωσιακή.

Η Κύθνος ξεχωρίζει για την τεχνολογική της καινοτομία με στόχο σύντομα να προωθήσει έξυπνες λύσεις διαχείρισης των φυσικών πόρων και μακροπρόθεσμα να αναδειχθεί ως ο κορυφαίος προορισμός πράσινου τουρισμού στην Ελλάδα.

Ο Άη-Στράτης είναι ιδιαίτερα οικολογικός, με μία ανεμογεννήτρια και μία φωτοβολταϊκή μονάδα, ενώ προβλέπεται η εγκατάσταση υβριδικού συστήματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθήκευση της ηλεκτρικής σε μπαταρίες.

Φιλικοί προς το περιβάλλον προορισμοί θεωρούνται επιπλέον η Σίκινος που κατήργησε τα πλαστικά καλαμάκια, και η Δονούσα που βαδίζει στα ίδια βήματα.

 

Videos & Απoσπάσματα από ECO ΓΕΓΟΝΟΤΑ - 06/06/2021

Ελλάδα