Ελλάδα

Γεννηματά: Να φύγουν οι ρυπογόνες βιομηχαχίες από Κερατσίνι – Δραπετσώνα

06.06.2021 | 13:34 Eνσωμάτωση

Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επέλεξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, για να παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματος για τον «Βιώσιμο Μετασχηματισμό της Περιοχής»του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, μία περιοχή που υποφέρει και δοκιμάζεται, όπως είπε, από τις ρυπογόνες βιομηχανίες.

«Επιλέξαμε να έρθουμε εδώ, στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, σε αυτή την περιοχή που υποφέρει και δοκιμάζεται, για να ολοκληρώσουμε τις δράσεις μας για την Πράσινη Εβδομάδα», εξήγησε η Φώφη Γεννηματά.

Και επεσήμανε πως το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τους πολίτες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, στηρίζει «την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να απομακρυνθούν οι ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής», ενώ υπενθύμισε «ότι η παράταση του χρόνου λειτουργείας τους έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που διεύρυνε μάλιστα το αντικείμενο».

«Η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία για την μετεγκατάσταση της επιχείρησης»
Η κυρία Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, «ώστε να μετεγκατασταθεί η επιχείρηση αλλού», μακριά από τον αστικό ιστό της πόλης.

Επιπλέον, όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι αδιανόητο να συζητιούνται νέες σχεδιαζόμενες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις».

Και αναφέρθηκε στα εξής:

«Για παράδειγμα, ακούγεται πως θέλουν να μετατρέψουν τον σημερινό σταθμό μεταφόρτωσης σε εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων – κερκόπορτα που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει εκτός από την OIL ONE, η COSCO, το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια, η Ρεβυθούσα κ.λπ. Η περιοχή δεν μπορεί να αντέξει άλλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Είναι ώρα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, με έμφαση στο περιβάλλον και στον άνθρωπο».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως είναι απαραίτητη η εύρεση των σχετικών κονδυλίων από όλες τις πιθανές πηγές, «με έμφαση στο Ταμείο Ανάκαμψης» – «που έχουν ήδη μπει αστικές αναπλάσεις σε πολλές περιοχές και καμία για την περιοχή σας», όπως τόνισε – τα διαρθρωτικά ταμεία (το νέο ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός), καθώς και να διερευνηθούν δράσεις σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και να διεκδικηθούν απ’ ευθείας χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 06/06/2021