Ελλάδα

Οι «πρωταθλητές» και οι «ουραγοί» του εμβολιασμού

05.06.2021 | 20:12 Eνσωμάτωση

Επιταχύνεται μέρα με τη μέρα ο ρυθμός εμβολιασμού καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες είτε κλείνουν ραντεβού, είτε κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Ωστόσο κάποια αρνούνται να συμμετέχουν στη μεγάλη προσπάθεια να χτιστεί το τείχος ανοσία.

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η εκστρατεία «Ελευθερία» κατά του κορωνοιού, με το 37% περίπου του πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και πάνω από το 20% να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Παρόλα αυτά, το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν προχωρά παντού με τους ίδιους ρυθμούς.

Ανησυχητικά χαμηλή είναι η προσέλευση των πολιτών της Σάμου στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, γεγονός που οδήγησε στην αναβολή των εμβολιασμών που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν μέχρι και τις 9 Ιουνίου.

«Το πρόβλημα έχει μόνο μια λύση: Λέγεται εμβόλιο. Το να μην το εκμεταλλευόμαστε δεν έχει λογική.»

Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες και Δράμα είναι οι περιοχές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, ενώ 14 ακόμα περιφερειακές ενότητες βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο της χώρας.

«Στις περιοχές αυτές υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για το μήνα Ιούνιο με εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson και καλούμε τους πολίτες να αξιοποιήσουν την δυνατότητα και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.»

 ΟΙ «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ» ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Πρωταθλητές στην κούρσα του εμβολιασμού αναδεικνύονται τα νησιά, με το 40% των ενήλικων κατοίκων να έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και το 27% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Πρώτη στον εμβολιασμό έρχεται η Κύθνος, ενώ Λευκάδα, Θάσος, Πάρος, Μύκονος και Σαλαμίνα, καταγράφουν τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στα ραντεβού για αυτή την εβδομάδα.

«Οι περισσότεροι των επαγγελματιών έχουν εμβολιαστεί, έχουμε πιάσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και είμαστε έτοιμοι και ασφαλείς ώστε να υποδεχτούμε τους φίλους μας.»

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η πανδημία πιθανώς οδηγείται σε ύφεση. Ωστόσο, οι τοπικές εξάρσεις και η αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφονται σε μια σειρά περιοχές, όπως Ρόδο, Κατερίνη, Νάξο, Καλαμάτα, δείχνουν πως η πορεία παραμένει εύθραυστη.

Εμβολιασμοί ανά Ηλικία

•75-79: 78,50 %
•70-74: 71,68 %
•65-69: 69,75 %
•80-84: 67,40%

•40-44: 27,85 % (μια δόση) + 22,83% (έχει ήδη κλείσει ραντεβού) σύνολο: 49,02 %
•45-49: 35,51% (μια δόση) + 22,31% (έχει ήδη κλείσει ραντεβού) σύνολο: 57,82 %

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/06/2021