Υγεία

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι και της ινδικής μετάλλαξης

04.06.2021 | 17:01 Eνσωμάτωση

Το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και μπορεί να μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει ή έχουν εμβολιαστεί μόνο με μία δόση εμβολίου, αναφέρει έκθεση που δημοσίευσε σήμερα ομάδα Ινδών επιστημών.

Το  στέλεχος Δέλτα, όπως ονομάστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι είναι πιο μεταδοτικό κατά 50% σε σχέση με το στέλεχος που πρωτοεντοπίστηκε στην Βρετανία, ανακοίνωσαν Ινδοί επιστήμονες του SARS-CoV-2 Genetics Consortium και του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών.

Έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 μειώνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες στις μεγάλες πόλεις της Ινδίας, όμως οι περιοχές της υπαίθρου εξακολουθούν να βρίσκονται εν μέσω ενός καταστροφικού, δεύτερου κύματος.

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα πρέπει να επιταχύνει την εμβολιαστική της εκστρατεία για να αποφύγει νέες εξάρσεις της επιδημίας.

«Τα εμβόλια προστατεύουν από τις μεταλλάξεις»

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, απαντώντας το θέμα που έχει προκύψει ότι τα υπάρχοντα εμβόλια ενδεχομένως να μην προστατεύουν από τις μεταλλάξεις τιυ ιού, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Τα εμβόλια προστατεύουν σε όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη. Μπορεί να υπάρχει ένα ελαφρύ ποσοστό μείωσης της αποτελεσματικότητας, σίγουρα όμως προστατεύουν από βαριά νόσηση και εισαγωγή στο νοσοκομείο».

Σχετικά με το κύμα διστακτικότητας απέναντι στο εμβόλιο, κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες, ο καθηγητής σημείωσε ότι «θα πρέπει αν γίνει περισσότερη προσπάθεια», προτείνοντας εξειδικευμένες καμπάνιες, μέχρι και προσέγγιση πόρτα – πόρτα.

«Θα πρέπει όλοι να συμμετέχουμε στην «Ελευθερία», κυρίως οι κάτοικοι των νησιών», κατέληξε ο καθηγητής.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 04/06/2021