Οικονομία

Μπαράζ αυξήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ & στα καύσιμα

03.06.2021 | 20:43 Eνσωμάτωση

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας εκτινάχθηκαν οι τιμές βασικών αγαθών διεθνώς σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της 10ετίας βρίσκονται οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως, εντείνοντας τους φόβους για αυξημένους λογαριασμούς σε αγροτικά προϊόντα καθώς οι οικονομίες προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους την κρίση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες σιτηρά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, καφέ και βοδινό κρέας ξεκινούν από 3,63% και φτάνουν το 26,59%.

Οι τιμές των προϊόντων ενδέχεται να αυξηθούν και άλλο το ερχόμενό διάστημα λόγο της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και των ναύλων διεθνώς.

Tο Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών χτυπάει ηχηρό «καμπανάκι» για επερχόμενες αυξήσεις και στις λιανικές τιμές τροφίμων και ποτών στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, εκτός από την αύξηση τιμών στα σούπερ μάρκετ, παρατηρείται επίσης αύξηση στα καύσιμα, που επηρεάζουν με τη σειρά τους τις τιμές των προϊόντων.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στη μέση τιμή σε αμόλυβδη, σήμερα διαμορφώνεται στα 1,61 ευρώ ανά λίτρο, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή ήταν στα 1,36 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης από 1,100 ευρώ το λίτρο πριν από ένα χρόνο, έχει φτάσει φέτος σε 1,330 ευρώ το λίτρο.

Πάντως οι επόμενες μήνες θα δείξουν αν το νέο εισαγόμενο κύμα ανατιμήσεων θα περάσει στην ελληνική αγορά και θα αυξήσει και άλλο τις τιμές των αγαθών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/06/2021