Κόσμος

Βρετανία: «Φρένο» στην άρση του lockdown εξαιτίας της ινδικής μετάλλαξης

01.06.2021 | 16:38

Σε επικίνδυνη καμπή βρίσκεται η Βρετανία καθώς η έξαρση της ινδικής μετάλλαξης κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την άρση του lockdown στις 21 Ιουνίου.

Παρά τον εκτεταμένο εμβολιασμό, η ινδική μετάλλαξη φαίνεται πως είναι πολύ ανθεκτική, για αυτό και επισπεύδεται η διαδικασία του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση, αν και σύμφωνα με πληροφορίες μόνο κατά 50% μπορούν τα εμβόλια να προστατεύσουν από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Την ίδια ώρα, ο κόσμος συνωστίζεται στις παραλίες έχοντας χαλαρώσει επικίνδυνα, με την άρση του lockdown που είναι προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου να βρίσκεται «στον αέρα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πτήσεις.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να βαφτίσει τις μεταλλάξεις με τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου για να μη συνδέονται άμεσα με τις χώρες προέλευσης και τις στιγματίσουν.

Έτσι, αποφασίστηκε το γράμμα «Α» να συμβολίζει την βρετανική μετάλλαξη, και το «Δ» τη ινδική.

Τι λένε οι ειδικοί

Σύμφωνα με νέα δεδομένα που παραθέτει η Guardian, η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, γνωστή ως B.1.617.2, εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλη την Αγγλία.

Πιστεύεται ότι είναι από τις πιο μεταδοτικές παραλλαγές που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, με τα εμβόλια Covid να δείχνουν κάποια μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι αυτής, ειδικά μετά από μόνο μία δόση.

Η κατάσταση αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, μερικοί από τους οποίους έχουν προειδοποιήσει ότι ένα τρίτο κύμα μπορεί να είναι ήδη σε εξέλιξη. Προς το παρόν, έως και τα τρία τέταρτα των νέων κρουσμάτων κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύεται ότι προέρχονται από αυτήν την παραλλαγή.

Κι ενώ η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων στη Βρετανία, αλλά και σε όλες τις χώρες που έχουν χτίσει το πρώτο τείχος ανοσίας τους, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ο κίνδυνος δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Την ώρα μάλιστα που οι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί πλήρως, η προστασία που έχουν απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη είναι μικρότερη.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 01/06/2021

Κόσμος